Юрій Сиротюк

Юрій Сиротюк

політик, Народний депутат України 7 скликання, директор центру "Українські студії стратегічних досліджень"

Заплатіть і (або) забирайтеся

15.05.2019 19:53   Автор : Юрій Сиротюк
Джерело: Ліга

Роками Держава не виконувала своїх зобов’язань. Зараз ці відносини потребують ревізії.

Величезні корки, що сковують місто, тисячі чиновників, що окупували історичну частину Києва, постійні масові заходи, що руйнують будь-які плани мешканців та відвідувачів середмістя, перевантажена інфраструктура - усе це плата Києва за столичний статус.

Однак слово «плата» передбачає, і це визначено законом, певну компенсацію Києву та киянам.

Закон України «Про столицю України - місто-герой Київ» (від 15 січня 1999 року) передбачає конкретний перелік компенсаційних виплат Києву з державного бюджету.

Попри те, що столичний статус міста покладає на органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади додаткові обов`язки, він гарантував цим органам надання з боку держави додаткових прав.

Про обов`язки влада не забувала ніколи. А от з правами якось не склалося.

Столичні функції передбачають надання комунальних, інженерних, соціально-культурних, транспортних, інформаційних та інших послуг органам державної влади. До речі, оплатно і на договірних засадах (ст. 4.3 Закону «Про столицю). 

Послуги були, а реальної ринкової платні - ніколи.

Матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування у Києві формують за рахунок доходів, передбачених статтями 64-65, 68-69 Бюджетного Кодексу та трансфертів з держбюджету на виконання столичних функцій.

На жаль, і у цьому випадку Київ перебуває в очевидно дискримінованому стані. Усі інші громади отримують 60% від податку на доходи фізичних осіб, а окупований Севастополь - навіть 100%, і лише Київ отримує 40% ПДФО. Таким чином, Київ щороку недоотримує мільярди гривень.

Окремим розділом (розділ V) закону про столицю перераховуються гарантії забезпечення здійснення містом Києвом столичних функцій.

Серед них: виділення окремим рядком у Державному Бюджеті фінансування витрат на здійснення містом Києвом столичних функцій; надання спеціальних субвенцій, виділення необхідних ресурсів для виконання програм, проектів та інших витрат пов’язаних зі здійсненням містом столичних функцій; компенсація на підставі угод витрат, пов’язаних з використанням центральними органами державної влади, земельних ділянок, будівель, споруд, надання комунальних послуг тощо; компенсація витрат та збитків, завданих територіальній громаді Києва під час проведення заходів загальнодержавного та міжнародного характеру.

Додатково для Києва мають бути встановлені умови і розміри компенсаційних виплат на покриття витрат, пов’язаних з використанням міської інфраструктури.

Роками Держава не виконувала своїх зобов’язань, узятих перед громадою Києва.

Зараз ці відносини потребують ревізії.

Передусім державні органи влади мають повністю компенсувати визначені законом кошти.

Паралельно доцільно, і це в функціях міської громади, розпочати процес перенесення владного кварталу за межі центру міста. Це,до речі, в руслі заяв новообраного Президента.

На мою думку, протягом року можна було б вирішити перенесення центральних органів державної влади, приміром, у район аеропорту «Київ». 

Аеропорт через бездумну забудову навколо вже не здатен повноцінно функціонувати як сучасний повітряний хаб.

Тому, можливо, території навколо можуть прислужитися для компактного розміщення владного кварталу. 

Паралельно, з відкритими офісами, у яких мала б функціонувати нова влада, варто збудувати сучасний стадіон, бо, схоже, саме віртуально стадіонна політика стане візитною карткою влади на ближчу перспективу.

Перенесення владного кварталу з центру міста, зі старих колоніальних будівель, де, що не будуєш, все одно виходить ЦК КПУ, це не лише примха нової влади- це ще й потреба для міста, яке має шанс вибудувати навколо себе найбільшу у східній Європі міську агломерацію - сучасний інноваційний, технологічно-індустріальний та транспортний хаб.

Нині м’яч на полі Київської міської влади. Віталій Кличко, будучи лідером у минулому пропрезидентської партії, роками покривав дискримінаційне ставлення центральної влади до Києва та киян. Нині час згадати про свою відповідальність перед громадою і змусити центральну владу заплатити борги і забратися геть з центру міста...

А почати потрібно з вільного доступу киян на вулицю Банкову. Химери в чиїйсь голові не мають стати перешкодою до Будинку з химерами...


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Ліга