Жителі Тернопільщини платитимуть за електроенергію більше

26.05.2019 16:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: OBOZREVATEL

З одного боку, споживачам обіцяють можливість обирати, у кого купувати «струм», конкуренцію на ринку і в майбутньому, можливо, зниження тарифів. Але до того, як таке зниження відбудеться, також можливе «неконтрольоване» подорожчання.

Повідомляє сайт OBOZREVATEL.

Одні бояться різкого зростання тарифів, а інші – чекають на 1 липня

Противників ринку електроенергії в Україні немає. І профільний регулятор, і міністерство, і великі гравці ринку – всі як один чекають звільнення. Питання тільки в тому, коли його запускати. Закон про ринок газу вже працює, тепер прийшла черга навести порядок і зі «струмом». Чинна система, здається, не влаштовує практично нікого. Працює принцип «єдиного котла». Все, що зробили, потрапляє в держпідприємство «Енергоринок». Це – головний посередник. До нього тоненькими струмочками з усієї країни стікається і оплата за використані кіловати. А потім зібрані гроші розподіляють між генерацією (тими, хто виробляє електроенергію).

Проблем тут безліч. По-перше, і тарифи, і обсяги – все узгоджується. Фактично від ринку в цьому сегменті української енергетики є тільки назва (ДП «Енергоринок»). І ось ситуацію, нарешті, вирішили змінити. Закон прийняли, а в липні він остаточно вступить у силу. Покупець зможе сам вибирати, у кого купувати електроенергію і за яким тарифом, у будь-який момент змінювати постачальника.

«З’явиться право вибору», – так міністр енергетики Ігор Насалик прокоментував головну перевагу майбутнього нововведення. Можливість вибирати в ідеалі і має створити конкуренцію. Мовляв, за українців прийде боротися велика кількість постачальників. І в спробах залучити покупців гравцям ринку доведеться знижувати тарифи.

Правда, ситуація така, що з чинними тарифами багатьом постачальникам просто нецікаво продавати електроенергію населенню. Експерт у сфері ЖКП Марія Яковлєва підрахувала, що в багатоповерхівці на 100 квартир із загальним споживанням в 45 тис. КВт * год на місяць у кращому разі можна буде заробити 3,6 тис. грн. А з такою націнкою незалежні постачальники не зацікавлені виходити на ринок.

«І монополісти-розподільники електричної енергії не спатимуть, за будь-яку помилку з боку незалежного постачальника відразу будуть відключати споживачів-новаторів. Тому створили свої власні постачальні компанії, і тепер треба саме ними «забезпечувати» клієнтів», – впевнена Яковлєва.

Є й інша проблема – заборгованість. За даними Держстат, у українці використовували електроенергію на 3,5 млрд грн, але не заплатили за неї. А щоб поміняти постачальника, доведеться розрахуватися з попереднім.

З першою проблемою – низькими тарифами – впорається сам ринок. Поки що особливої конкуренції немає, тому постачальники зможуть відразу встановити високі ціни. За різними оцінками, зростання може становити близько 30-40%. Правда, в Кабміні пояснюють: у перший час буде працювати універсальний постачальник зі спеціальними зобов’язаннями. За таким же принципом працює і ринок газу. Кабмін своєю постановою визначає, за якою ціною «Нафтогаз» повинен продавати блакитне паливо на потреби українців.

Хто і чому проти

«Згідно з перехідними положеннями закону, на дворічний період універсальні постачальники, створені на базі обленерго, будуть продавати електроенергію споживачам за тарифами, які формуються за встановленою регулятором методикою, тобто повністю під контролем держави», – пояснює представник одного з великих постачальників Юлія Носулько.

До речі, проти ринку електроенергії виступили представники команди новообраного Президента Зеленського. Там уже заявили, що ціна внаслідок запуску може різко підскочити (назвавши ті ж 30-40%). Мовляв, відкривати ринок в умовах монополізації і практичної відсутності конкуренції небезпечно для простих споживачів.

Однак питання про те, чи потрібен Україні ринок чи ні, не стоїть. Суперечки можуть бути тільки про те, чи готові ми до цього. Сумніваються в тому, що 1 липня – кращий момент, і в державному підприємстві «Укренерго». Там також пропонують розглянути можливість старту в жовтні 2019 го або навіть у квітні 2020 го.

«Серед ключових ризиків – це низький рівень конкуренції за високої концентрації виробників електроенергії. Це може призвести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію в умовах відсутності належного захисту споживачів, а також відсутності налагодженої системи подання достовірних даних комерційного обліку від операторів систем розподілу», – пояснили в офіційному повідомленні «Укренерго».

Найближчим часом стане відомо, чи запустять ринок уже цього літа. Однак навіть якщо закону про ринок не було б зовсім, підвищувати вартість «струму» довелося б. Зараз тариф покриває лише частину реальних витрат. Але щоб українці платили менше, вартість електроенергії для промислових споживачів підняли вище економічно обґрунтовано. Тобто бізнес своїми платежами компенсує дешеву електроенергію для населення. А після підприємці закладають витрати на дорогий струм у кінцеву вартість своїх товарів і послуг, за що в кінцевому результаті все одно платять прості споживачі.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: OBOZREVATEL