Регіональний план управління відходами обговорили на Буковині

05.07.2019 22:13   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

Перше засідання робочої групи з розробки  та погодження Регіонального плану  управління відходами провів 05 липня в.о. голови обласної державної адміністрації Ігор Богатирець.

За словами Ігоря Богатирця, у листопаді 2017 року Уряд схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо. 

«З метою реалізації стратегії в лютому 2019 року розпорядженням КМУ затверджено  Національний план управління відходами до 2030 року, в рамках якого визначено завдання і практичні заходи, що дозволять Україні вже до 2030 року перейти на нову модель поведінки з відходами на зразок діючої в країнах Європейського Союзу. Цей документ є вкрай необхідним для  продовження реалізації  реформи у сфері поводження з відходами, яку Україна розпочала у 2017 році, ухваливши Національну стратегію управління відходами до 2030 року. Таким чином вдасться підвищити рівень екологічної безпеки, зменшити обсяг утворення відходів та потрапляння небезпечних хімічних речовин до навколишнього природного середовища», - відзначив Ігор Богатирець.

Також Мінприроди видано наказ від 12.04.2019 №142 про затвердження Методичних рекомендацій з розроблення регіональних планів управління відходами.

Робоча група з розробки проекту Регіонального плану управління відходами  розглядатиме пропозиції зацікавлених сторін до зазначеного плану.

«Регіональний план управління відходами – це фактично план залучення інвестицій у дану галузь», - наголосив посадовець, відзначивши важливість зосередження у розробці документу як органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, так і представників бізнесу, громадських організацій, потенційних інвесторів.

Також в.о. голови обласної державної адміністрації повідомив, що наразі державна політика в сфері поводження з відходами буде орієнтуватися на проектування, будівництво та експлуатацію сміттєпереробних та сортувальних комплексів.

Начальник управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Олександр Левченко акцентував, що в Регіональному плані має бути прописано, яким чином управляти відходами всіх груп, надані практичні відповіді на питання щодо подальшого утримання та функціонування полігонів та сміттєзвалищ. Також він зауважив що необхідно прорахувати реальні потреби щодо створення необхідної інфраструктури зі збору, зберігання, оброблення всіх видів відходів, зокрема побутових, у тому числі роздільного збору.

У свою чергу начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Микола Білоконь розповів про методичні вказівки до розробки регіонального плану управління відходами, а також про структуру майбутнього документу. 

До наступного засідання робочої групи керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації доручили, підприємствам, Головному управлінню статистики у Чернівецькій області рекомендували надати необхідні вихідні базові дані для проведення аналізу поточного стану управління відходами в області відповідно до додатків  методичних рекомендацій з розроблення регіонального плану управління відходами.

За матеріалами ЧОДА
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews