Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення для захисту українських товаровиробників

20.07.2019 13:44   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

17 липня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) ухвалила рішення про початок антидемпінгових розслідувань та перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну низки товарів походженням з Росії, Білорусі та Китаю.

Про антидемпінгові заходи щодо імпорту сірників походженням із Росії та Білорусі

5 липня 2019 року Мінекономрозвитку отримало скаргу від одного із українських підприємств про порушення та проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну сірників походженням з Білорусі та Росії.

Проведене Мінекономрозвитку дослідження показало, що в період 2016-2018 років обсяг імпорту товару з Росії та Білорусі зріс в абсолютних показниках на 1,19%, частка такого імпорту відносно споживання в Україні зросла на 9,41%, а відносно виробництва - на 3,42%. Загальна вартість імпорту з цих країн у 2018 році - більше $3 млн. Рівень демпінгової маржі для Росії - 65,4%, для Білорусі - 22,5%.

Враховуючи це, МКМТ вирішила розпочати антидемпінгове розслідування щодо імпорту сірників із Білорусі та Росії в Україну

Про антидемпінгові заходи щодо імпорту автомобільних колісних дисків з алюмінію походженням з Китаю та Росії

15 травня 2019 року Мінекономрозвитку отримало скаргу стосовно захисту від демпінгового імпорту автомобільних колісних дисків з алюмінію походженням з Китаю та Росії.

Згідно з дослідженням з 4 квартал 2015 року по 3 квартал 2018 року відбулося зростання імпорту товару з КНР та РФ, зокрема, обсяг імпорту товару походженням з КНР в абсолютних показниках зріс на 175,6%, відносно споживання зріс 28,1%, відносно виробництва зріс на 240,3%. Водночас обсяг імпорту товару походженням з РФ в абсолютних показниках зріс на 16,9%, відносно виробництва зріс на 44,3%, відносно споживання скоротився на 45,7%. Загальна вартість імпорту з КНР та РФ у 2018 році становила майже $7 млн.

Рівень демпінгової маржі для Китаю - 40,65%, для РФ - 23,42%.

Комісія вирішила розпочати та провести антидемпінгове розслідування щодо імпорту автомобільних колісних дисків з алюмінію в Україну з Китаю та Росії.

Про перегляд антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну виготовлених з чорних металів тросів та канатів походженням з Китаю 

Також 14 червня 2019 року Мінекономрозвитку отримало скаргу про порушення та проведення перегляду дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну тросів та канатів, виготовлених з чорних металів походженням з Китаю.

Дослідження Мінекономрозвитку вказало, що у разі припинення дії заходів існує ймовірність продовження демпінгу, що завдає шкоди національному товаровиробникові. Враховуючи це, МКМТ розпочало перегляд антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну тросів і канатів, виготовлених з чорних металів без електричної ізоляції походженням з Китаю у зв'язку із закінченням строку їх застосування.

Про комісію

Відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) є оперативним органом державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. До складу Комісії входять представники органів виконавчої влади в Україні. Персональний склад Комісії затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Комісії.

До компетенції Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, зокрема, належить:

  • прийняття рішень про порушення та проведення антидемпінгових, спеціальних чи антисубсидиційних розслідувань;
  • прийняття рішень про застосування попередніх чи остаточних антидемпінгових, спеціальних або компенсаційних заходів;
  • прийняття рішень про завершення антидемпінгових, спеціальних чи антисубсидиційних розслідувань без застосування заходів захисту;
  • прийняття рішення про встановлення фактів дискримінаційних та/або недружніх дій з боку інших держав, митних союзів чи економічних угруповань щодо законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України та рекомендацій щодо застосування заходів у відповідь.

Рішення Комісії приймаються простою більшістю голосів, а в окремих випадках, передбачених Законом, двома третинами (кваліфікованою більшістю) голосів її членів. Як правило, рішення про порушення антидемпінгового, спеціального чи антисубсидиційного розслідування та застосування заходів приймаються простою більшістю голосів; рішення про відмову в порушенні розслідування та припинення розслідування без застосування заходів (окрім спеціальних) приймаються двома третинами голосів її членів (кваліфікованою більшістю).

За матеріалами КМУ


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews