На Тернопільщині дітям показали де береться смачний мед

29.07.2019 09:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

В минулі часи кожне село в Україні мало пасіку. Сьогодні охочих займатись бджільництвом меншає з кожним роком. І, хоча Україна залишається однією з провідних держав світу з виробництва меду, кількість сімей крилатих трудівниць так само зменшується.

Для популяризації бджільництва й пасічницької справи учасники СОК «Бджолиний край» проводять різні заходи. Один із таких відбувся 27 липня!

Можливо, в перше на Тернопільщині для дітей організували екскурсію на одну із кочових пасік кооперативу. Детальніше про подію розповів голова СОК « Бджолиний край» Буцик Ігор.

- Як прийшла ідея організувати екскурсію на пасіку?

- Ще декілька років назад, я побачив фотографію в Інтернеті. На пасіку, котра розташована в Альпах, на екскурсію привезли дітей. Це дуже красиво, тому давно зароджувалась така ідея, бо природа на Підгаєччині справді дуже красива. Реалізувати подібне вдалось після створення кооперативу.

- Як вдалось переконати дітей піти на пасіку, оскільки бджіл бояться навіть дорослі?

- Бджоли дуже цікаві комахи. Одна бджолина сім'я складається до 100 тисяч комах, а усіма ними керує одна матка-королева. Спілкуються між собою за допомогою танцю. Сотні бджіл починають будувати стільники в трьох або чотирьох різних місцях. Вони продовжують будувати, поки не зустрічаються на середині. На місці стику не буває ні найменшої погрішності або помилки. Бджоли також обчислюють кут окремих осередків по відношенню один до одного, коли будують стільники. Те, що бджоли мають 5 очей, у дітей виникає бажання вже якнайшвидше роздивитись цих комах. Протягом екскурсії діти подружились з бджолами та сміливо їх брали на руки.

- Як давно займаєшся цією приємною справою?

Моє пасічництво починається з 2013 року. У 2018 Василь Іванович Мартюк став ініціатором створення бджолиного кооперативу, а ми охоче відгукнулись на цю ідею. Згуртувавшись в одну команду, на сьогодні в кооперативі вже налічується 23 учасники та 1500 бджолиних сімей, ми отримали підтримку компанії «Мрія Агрохолдинг», в котрій працює Василь Іванович. Захисні маски, в котрих діти сміливо роздивлялись бджіл, нам передав заступник керівника з комунікацій кластеру Карпати Метенька Ігор Михайлович. «Мрія Агрохолдинг», а сьогодні це вже Continental Farmers Group (CFG) допомагає нам технічним забезпеченням.

Допомагають нам також місцеві органи самоврядування. Дякую голові Підгаєцької районної ради Баран Ірині Петрівні, за віру в нашу справу! Ми докладаємо усіх зусиль, щоб створити перший в Україні центр бджільництва. Ще багато задуманого!

- Чи плануєте продовжувати проводити подібні екскурсії?

- Так, звичайно! Ми працюємо над програмою, щоб ці екскурсії стали інтерактивними. Кожна дитина, чи дорослий зможе спробувати себе в ролі пасічника.

Про наступні екскурсії ми будемо повідомляти на сторінці «Бджолиний край» у фейсбук.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Долучайтесь, будь ласка!


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews