Як відповість Президент на лист двох десятків організацій Миколаївщини?

30.07.2019 18:52   Опубліковано : Український Новинар
Джерело: UaNews

21 громадська організація запропонувала Президенту України призначити Артема Ващиленка головою Миколаївської обласної державної адміністрації, про це пишуть «Миколаївські новини».

Безвладдя, що затяглося

Президент України Володимир Зеленський найближчим часом повинен призначити голову Миколаївської облдержадміністрації. Але Глава держави зізнався миколаївцям, що, мовляв, вибору як такого немає. «Парашутисти», політики, які комфортно почували себе при колишній владі, чиновники зі шлейфом скандалів, пристосуванці, що змінювали кольори партій, немов рукавички. Це все – «токсичні кандидатури», від яких не буде користі ні жителям сільської глибинки, ні обласного центру. Ступінь довіри до Президента і до його «Слуги народу» може хитнутися у прямо протилежні сторони у ситуації з призначенням очільника Миколаївщини. Саме тому прийняте рішення буде для команди Зе дуже важливим.

Давид Арахамія, найближчий соратник Володимира Зеленського, висунув декілька вимог до майбутнього керманича області: зменшити корупцію, знизити вплив криміналітету на життя регіону, збільшити інвестиції в регіон, зробити з прибережної зони «цукерку». Будьмо відверті, завдання вкрай складне, але виконати його цілком можливо, і городяни активно називають, кому воно під силу. Попри все, людей компетентних і порядних, чесних та ерудованих вистачає. І вибирати є з кого.

Хто і навіщо їздив в офіс Зеленського

Понад два десятки громадських організацій запропонували Президенту гідну кандидатуру. Діяти вирішили так, як і декларує нове керівництво держави: відкрито, демократично, без телефонних дзвінків та «чемоданів».

«В офіс Президента ми передали один документ. Вважаю його історичним. І ця місія була довірена мені та представнику молодіжних організацій Миколаївської області. Ми відгукнулися на пропозицію Володимира Зеленського подати кандидатури гідних. І на зборах представники 21 об’єднання громадянського суспільства Миколаївської області назвали таку кандидатуру – це Артем Ващиленко. Вирішили діяти так – підписати звернення до Президента і відправити до Києва делегатів. Заздалегідь ні з ким не зідзвонювалися, не «шукали кінці», як раніше, просто поїхали і все. Логіка проста, Президент сказав – громадськість відреагувала. Ось і подивимося, чи настали нові часи насправді, чи буде діалог з Народним Президентом», – поділився розвитком подій воїн-афганець Олег Кречун.

Миколаївці написали листа Президенту

Президенту України Володимиру Зеленському

Шановний Володимире Олександровичу!

Ми, представники громадянського суспільства Миколаївської області, об’єднань бізнесу, роботодавців, волонтерських й галузевих організацій, реагуючи на Ваш заклик 17 липня у місті Миколаєві щодо визначення гідного кандидата для роботи в якості голови обласної державної адміністрації, рекомендуємо Вам людину біля якої ми готові згуртуватися для розвитку нашого регіону.

Ващиленко Артем Миколайович – людина бездоганної репутації, успішний менеджер, експерт в галузі економічного розвитку, фінансів, послідовний активний громадський діяч. Як корінний миколаївець, тісно пов’язаний із суднобудуванням, Ващиленко Артем глибоко розуміє специфіку промисловості та інфраструктури регіону, має багаторічний досвід міжнародної співпраці та просування інтересів Миколаївської області перед іноземними партнерами, авторитет в підприємницькій спільноті, бачення пріоритетів розвитку бізнесу. Як автор багатьох ініціатив та практичних заходів з розвитку освіти, культури, спорту, розбудови системи залучення громадян для контролю дій органів влади, протидії корупції та участі громади у прийнятті рішень, Ващиленко Артем користується повагою громади області та має нашу підтримку.

Впевнені, що саме така людина має очолити роботу виконавчої влади в Миколаївській області та провести разом з вами незворотні реформи, що повернуть повагу і гідність Україні як державі і нашому регіону!

Артем Ващиленко: «Служіння суспільству – вище власних інтересів»

Артему Ващиленку 49 років, він випускник МКІ. Навчався у Великобританії, Франції, стажувався у США, Німеччині, Японії, Іспанії, Швейцарії. Вільно розмовляє українською, російською, англійською мовами. Зараз очолює Раду Української асоціації центрів підтримки бізнесу в місті Миколаєві, є членом експертної групи Представництва Європейського Союзу в Україні TeamEurope. Він – шанована серед міської громади особистість, відзначений нагородами православного духовенства та місцевої влади, був депутатом і радником мера, має звання «Городянин року», активний поборник поширення серед громади міста ідеї участі у Громадському бюджеті Миколаєва.

«Служіння суспільству – вище власних інтересів» – цим переконанням Артем Ващиленко послуговується у своєму житті.

«Будь-які махінації влади і тіньові схеми, спроби «вирішувати питання за закритими дверима», ігнорування інтересів жителів та небажання будувати суспільний діалог, мобілізують мене тільки до більш активної громадської позиції. У мене є прагнення запустити незворотні інструменти демократії участі, спрощення процедур державного регулювання, формування системи громадського контролю за діями органів влади та самоврядування на всіх рівнях. І в останні декілька років я зосередив зусилля саме на цьому. Жителі області – замовники послуг влади. Тільки система постійного розвитку бізнесу здатна забезпечити умови стабільного зростання добробуту як працюючих, так і соціально незахищених громадян. Доступ до всіх адміністративних послуг повинен бути максимально простим як для підприємця, так і для будь-якого жителя області – це ключові пріоритети для мене», – каже Ващиленко.

Що робити

Робота на посаді голови ОДА стане для Ващиленка логічним продовженням напрацювань, які він уже спромігся запровадити в області. Крім того, він має стратегічний план подальшого розвитку краю, а відтак чітко розуміє, які кроки слід здійснити. За його словами, Миколаївська область має колосальний потенціал і щоб його використати з користю для людей Ващиленко пропонує наступну концепцію:

Миколаївщина – територія свободи бізнесу;

Південний транспортний хаб України;

Долина морського сервісу – відродження галузі суднобудування і ремонту;

Миколаївщина – регіон зосередження та обслуговування Військово-Морського флоту;

Сучасні технології сільського господарства та агрологістики;

Чорноморська рів’єра – нове наповнення рекреаційного потенціалу Миколаївського регіону.

Як зазначає Ващиленко, робота за кожним із напрямків вже триває. Зокрема, визначено ключові стейкхолдери та інструменти, запущений «Кластер морського сервісу», «Концепція розвитку річок і малого судноплавства». Сформована група зацікавлених у розвитку аквафермерства, готова програма «Турбіз-конструктор» щодо форматування об’єктів інфраструктури, підготовлений план перегляду на рівні області регуляторних документів, які впливають на умови ведення бізнесу та входять в компетенцію міських, районних рад, рад ОТГ, обласної ради та адміністрації. Крім того, готується технічне завдання для розробки програми маркетингу території, проекту Центру консультацій фермерів, плану з відновлення прибережного пасажирського судноплавства.

«Щоб ці концептуальні завдання реалізувати, окрім готовності регіональної команди важлива також наявність політичної волі органів центральної влади, прозорі взаємини, готовність Кабінету міністрів оперативно реагувати на запити регіону, зрозуміла формула міжбюджетних відносин. Особисто я готовий до цієї роботи», – запевняє Артем Ващиленко.

Іспит для нової влади

Усі ми очікуємо змін від нової влади. У тому числі сподіваємося, що кадрові інновації Команди Зе не залишаться тільки у віртуальному просторі, а принесуть реальну користь областям. Сподіваємося, що спадок попередників буде уроком, тому наведемо невеличку історичну довідку щодо згаданого уже кадрового питання:

у 2016 році Артем Ващиленко брав участь у конкурсі на посаду голови Миколаївської ОДА – судді віддали йому друге місце, а перемога дісталася народному депутату України від «Блоку Петра Порошенка» Олексію Савченко. Над підсумками так званого конкурсу потішалася вся країна, адже всі зрозуміли, що тодішня влада влаштувала лише його імітацію. Інакше і не пояснити, що переможець у письмовій презентації примудрився допустити масу граматичних помилок, а при цьому складне тестування з 40 питань виконав з підозрілою гіпершвидкістю – за шість хвилин. З цього стає очевидним – будь ти розуму аж понад голову, чесно цей конкурс виграти було просто неможливо.

Якщо подібну практику вирішення кадрових питань нова влада запозичить у старої, то освічених і порядних людей на відповідальних посадах ми так і не побачимо. Але будемо сподіватися на краще…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: UaNews