Триденне «родинне свято»: на Тернопільщині відгомонів фестиваль лемків

04.08.2019 17:53   Опубліковано : Анастасія Флейтута
Джерело: TeNews

 

Урочище Бичова, що на Монастирищині, зібрало лемків із всіх куточків світу. Перший міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини», який триває з 2 по 4 серпня, відвідало сім міжнародних делегацій.

Другий день фестивалю лемківської культури розпочався з урочистої ходи. Діти, дорослі, у традиційному вбранні пройшлися вулицями Монастирська. Під час ходи, діти покладали квіти біля меморіалу «Борцям за волю України», а біля пам’ятника Т. Г. Шевченка зачитали «Заповіт» сімома мова. Також, не раз за день лунала відома лемківська пісня, яка стала гімном Революції Гідності – «Плеве Каче».

null

 

null

 

null
 

Урочисте відкриття Міжнародного ХХ фестивалю «Дзвони Лемківщини» розпочалося о першій годині дня. Люди змогли відвідати різноманітні майстер-класи, а саме: як зав'язувати лемківські хустки, молотіння зерна, точіння ножів, замішування хліба, бісероплетіння, лозоплетіння, мелення зерна на жорнах та ін. Але, як зазначає Фігіль Іван, це фестиваль для лемків означає набагато більше ніж самі розваги. Адже, це місце де вони можуть зустрітися із родичами, друзями, яких ми не бачили цілий рік.

null

«Фестиваль це є згадка про етнічну групу українського народу. А найголовніше він передає наші звичаї. Лемківська пісня і мелодія є кращі у світ. Гуцули відомі своїми танцями, а лемки – піснею. — розповідає Фігіль Іван. — Коли мене пересилили з Криниці (Польща) в Івано-Франківськ мені було п’ять років. Нас агітувати поїхати на «Велику Україну». Казали, якщо добровільно не підете, то підете під карабінами. Цей фестиваль дає нам змогу підтримувати зв'язок. Є такі випадки, що я шістдесят років не бачив своїх знайомих чи однокласників, а тут зустрічаємось».

«Дзвони Лемківщини» вражає не лише піснями, а й міцними родинним зв’язками, які не можуть розрушити кордони. Так Фігіль Іван, разом із братом, який приїжджає з Америки, уже двадцять років зустрічається на фестиваль.

До слова, на наступний рік, у м. Монастирська планують створити музей лемківської культури.

 

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews