Чим приваблюють хімічні відходи «Рівнеазоту»?

06.08.2019 14:42   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: ritm.tv
Хімічні відходи «Рівнеазоту» – це фосфогіпсові терикони, які займають чималу територію біля с. Рубче Рівненської області і вже не один рік поспіль велика кількість людей відвідує цю місцину заради незвичних фото для соціальних мереж.

Телеканал «Ритм» вирішив дізнатися у чому ж секрет такої популярності цього місця. Прокоментувати свої враження від поїздки погодилася студентка Вікторія Фетцова.

Чому вирішили туди поїхати?

Ми з подругою любимо відвідувати різні цікаві куточки. Думали, куди відправитись на цих вихідних і вирішили поїхати у Рубче на фосфогіпсові терикони, адже це місце стало дуже популярним серед рівнян.

А як добиралися?

На залізничному вокзалі сіли у маршрутку Рівне - Метків/Рубче, вийшли на кінцевій зупинці і пройшли до териконів приблизно 1,5 км. Водій відразу розповідає, як туди дістатися, адже у вихідний третина пасажирів маршрутки - це туристи. Місцеві розповідають, що у будні дні у села Городок можна дістатися і тролейбусом N6. Проте, звідти до села Рубче доведеться зробити прогулянку довжиною 4 км.

А як загалом ставлення місцевих жителів?

Місцеві жителі дуже привітні: з радістю підказують дорогу, розповідають де знаходиться магазин, о котрій їхатиме маршрутка, розповідають багато про себе, про життя у селі та про славнозвісні фосфогіпсові терикони.

А як ставляться до того, що так часто люди їдуть туди?

Місцеві вже звикли до такої уваги до їхнього невеличкого села. Проте самі "білі гори" стали частиною їхнього повсякденного життя. На відміну від дорослих, діти ходять туди з величезним захватом, хоча батьки з острахом ставляться до таких прогулянок. Адже, подейкують, що вода у так званому озері має радіоактивні елементи і знаходитись там небезпечно. Також розповідають, що бувають випадки, коли насипи обвалюються.Також кажуть, що туди приїжджають фотографуватися молодята та іноземці.

А не лякало те, що перебування там може бути небезпечним?

Спочатку якось про це не думали. Мовляв, всі їдуть і нічого страшного. Але після того, як побувала там, можу сказати, що всі ті таблички із застереженням про небезпеку перебування на території фосфогіпсового відвалу не для того, щоб налякати туристів. Коли заходиш туди, то чуєш неприємний запах хімії, а якщо довго там знаходиться, то відчуваєш погіршення самопочуття: нудота, головний біль та погіршення дихання. Можливо цьому сприяла і жахлива спека, яка спричиняє випаровування хімікатів. Тому для поїздки краще обрати прохолодніший день і взяти з собою побільше води.

То я так розумію, що місце сподобалося?

Так, дуже сподобалось: спочатку і не віриться, що таке місце є поблизу Рівного. Краєвиди там просто неймовірні, особливо на вершинах гір, звідки видно дуже гарний ліс.

Ця краса навіть варта того, що там небезпечно?

Так, це обов'язково потрібно побачити на власні очі, адже це місце справді унікальне. Хоча про власну безпеку теж забувати не варто.

Окрім вражень Вікторії, наші журналісти також відвідали Рубче і були здивовані побаченим: складається враження, що ви аж ніяк не за 20 км від Рівного, а на локаціях фантастичного фільму.

Водіїв маршрутних таксі, вже й не дивує частотність з якою місцеві, так звані, туристи відвідують це місце. До того ж, серед  штучних насипів фосфогіпсу, які мають форму гір, утворилося невелике озеро.  Але, варто не забувати, що це відходи хімічного заводу і заходити у цю воду не можна.

Як розповіла електронному виданню Вінницька агенція журналістських розслідувань голова громадського формування «Екологічний патруль» у Дніпропетровській області Тетяна Лампіка, що фосфогіпс –  це небезпечна речовина, яка при великій концентрації може наносити шкоду.

Еколог каже: «Важливо, щоб фосфогіпси не потрапляли в ґрунтові води, тому що перевищення їх допустимих концентрацій можуть привести до ганебних наслідків. В екологічних стандартах про фосфогіпс вказано так: «Для попередження шкідливого впливу фосфогіпсу на навколишнє середовище, необхідно не допускати його розвіювання у повітрі та попадання у відкриті водойма та ґрунтові води. При транспортуванні фосфогіпсу у випадку його висихання, у повітря може виділятися його пил, яка може визивати слабке роздратування слизових оболонок очей та верхніх дихальних шляхів. Крім того, концентрація фосфогіпсу для води не повинно перевищувати: для водойм – 3 міліграм на літр, для водойм рибгоспів – 1 міліграм на літр».

За матеріалами https://ritm.tv 

Більше фото ТУТ.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv