У Ланівцях встановили пам’ятну дошку розстріляному нацистами священнику

08.08.2019 13:13   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Днями у Ланівцях відкрили пам’ятну дошку на честь розстріляного в 1943 році нацистами відомого українського православного священника та громадського діяча протоієрея Миколи Малюжинського.

Прикметно, що встановили меморіальну таблицю на території місцевого храму  Покрови Пресвятої Богородиці, настоятелем якого, з 1932 по 1938 роки, був отець Микола.

"Це наша історія, тому лише ми можемо її зберегти!", - підкреслив цінність події міський голова Ланівців Роман Казновецький.

На відкриття пам’ятки завітав онук о. Миколи - Тарас Малюжинський, який живе у Канаді, а зараз організовує та підтримує, як волонтер, проведення на Тернопільщині літніх англомовних таборів для української молоді. Він й поділився родинними спогадами про свого дідуся.

Відомо, що о.Микола Малюжинський народився в 1903 році у Любарі.

null

Вищу освіту здобував  навчаючись на православному богословському відділі Варшавського університету. Згодом служив у с.Тилявка на Шумщині, після чого був призначений благочинним Лановецького благочиння.

У 1941 був підписантом відозви Українського національного комітету в Кракові до української політичної еміграції із закликом згуртування сил для побудови Української держави.

В ніч з 15 на 16 липня 1943 в Луцьку арештовано до 70 представників інтелігенції, серед - член Адміністратури УАПЦ протоієрей Малюжинський.

15 жовтня 1943 - розстріляний нацистами за звинуваченням у зв'язках з повстанцями.

Христина Чаплинська

Свобода


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews