Чернівецька митниця ДФС: нові штрафні санкції щодо транспортних засобів почнуть діяти з 22 серпня

23.08.2019 09:47   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

З 22 серпня 2019 року вступають в дію норми щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог законодавства при переміщенні транспортних засобів з іноземною реєстрацією в митних режимах тимчасового ввезення і транзиту – наголошують фахівці Чернівецької митниці ДФС.

Нагадаємо, у травні цього року Верховна Рада України відтермінувала до 22 серпня 2019 року введення в дію норм щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення при переміщенні транспортних засобів в митних режимах тимчасового ввезення і транзиту. Відповідні зміни внесено Законом України від 16 травня 2019 року №2725-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги".  Згідно із цим Законом у пунктах 92 та 93 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України, а також у пункті 1 розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України" цифри "180" було замінено на "270".

Отже, з 22.08.2019 вступають у силу нові санкції за порушення митного законодавства при ввезенні транспортних засобів особистого користування в митних режимах «транзит» та «тимчасове ввезення».

Зокрема, зміни торкнулися статей 469, 470 та 481 Митного кодексу України. Законом України від 08.11.2018 №2612-VIII "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України" вище вказані статті доповнено новими видами порушень митних правил та збільшено відповідальність.

З урахуванням законодавчих змін органи доходів та зборів зобов’язані складати протоколи про порушення митних правил за ознаками статей 469, 470 та 481 Митного кодексу України в новій редакції (далі - Кодекс), в залежності від виявленого правопорушення.

Так, починаючи з 22 серпня 2019 року у разі перевищення строку доставки транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення на більш ніж 30 діб, а так само втрати цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, - передбачено накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 тис.грн.) або конфіскацію таких транспортних засобів. Згідно діючим Кодексом на сьогодні та до 22.08.2019 максимальна відповідальність за таке правопорушення – штраф у розмірі 8500 грн. (500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Аналогічно зростуть розміри штрафів і при перевищенні строків тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення. Так, згідно з діючим Кодексом на сьогодні та до 22.08.2019 у разі перевищення строку доставки максимальна сума штрафу становить 17 тис.грн. Починаючи з 22.08.2019 перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 тис.грн.) або конфіскацію таких транспортних засобів.

Статтю 469 Кодексу доповнено частиною четвертою, якою передбачено відповідальність за передачу транспортного засобу особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного у митний режим транзиту, у володіння або розпорядження іншій особі, а також використання такого ТЗ у комерційних цілях. При такому порушенні розмір штрафу складатиме дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тобто 34 тис. грн.

Крім того, відповідно до частини восьмої статті 380 МКУ транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, підлягають державній реєстрації у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

За матеріалами ЧОДА


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews