На Буковині відкрили літературну виставку про ізральських письменників

21.09.2019 09:13   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

20 вересня у колишній Резиденції митрополитів Буковини та Далмації заступник голови ОДА Василь Гостюк привітав на толерантній буковинській землі виставку, присвячену життю та діяльності відомих ізраїльських письменників, коріння яких походить з Чернівців - Нави Семель та Аарона Аппельфельда.

На захід завітав чоловік Нави Семель та її дочка Ілліль.

Виставка створена та привезена до Чернівців міжнародним освітнім проєктом Limmud FSU.

З нагоди виставки на українську мову перекладена глава з книги Нави Семель «Фані та Габріель» та представлена на заході.

Довідково.

Нава Семель

Письменниця, драматургиня та перекладачка. Молодша сестра відомого ізраїльського співака Шломо Арци. Їх мати – колишня ув’язнена концтабору Освенцим. Батько також пережив Голокост. Тема Голокосту в творчості Нави Семель звучала особливо пронизливо, була заявлена вже в дебютній книзі «Кова зхухит» («Скляний капелюх»,1985 рік), котра в якій розповідалося про дітей, народжених у сім’ях, які пережили страшну трагедію єврейського єврейства. Книга відзначена низкою престижних премій.

Бестселером стала книга «Цхок шель -ахбарош» («Сміх щура»).

Нава Семель написала 16 книг, а також п’єси, сценарії, поетичні твори, лібрето. Її книги та п'єси перекладені багатьма мовами й опубліковані в різних країнах.

У 2007 році вона була визнана «Жінкою року в галузі літератури» в Тель-Авіві.

Протягом багатьох років брала участь у низці програм, пов’язаних з вивченням Голокосту.

Аарон Аппельфельд

 (16 лютого 1932 – село Жадова поблизу Чернівців, Королівство Румунія зараз Україна – 4 січня 2018, Петах-Тіква, Ізраїль)  - відомий ізраїльський письменник, виріс у заможній родині, був єдиною дитиною. У 1940 році, коли Аппельфельду було 8 років, нацисти захопили його рідне місто, його матір розстріляли.

Він був депортований разом з батьком до 1-ого з концентраційних таборів на території України. Він утік і переховувався протягом 3-х років до приходу радянської армії, до якої вступив кухарем. Після Другої світової війни провів кілька місяців в таборі для переміщених осіб в Італії. В 1946 році, за 2 роки до оголошення незалежності Ізраїлю, емігрував до Палестини.

Возз’єднався з батьком після того, як знайшов його ім’я в списках Єврейського агентства. В Ізраїлі завершив формальну шкільну освіту і вивчив іврит – мову, якою він почав писати.

Його перші літературні твори – розповіді, згодом – романи. Він викладав літературу в Університеті імені Бен-Гуріона в Негеві. Неодноразово отримував престижні літературні нагороди.

Аарон Аппельфельд, який дивом вижив під час Голокосту, вважав головною метою всього свого подальшого життя розповісти про Катастрофу якомога більшій кількості людей.

За матеріалами ЧОДА
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews