Богдан отримав звання «заслужений юрист України» за те, чого не робив, - «Схеми»

27.09.2019 13:45   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: Громадське

Глава Офісу президента Андрій Богдан отримав від третього президента Віктора Ющенка звання «заслуженого юриста України» за повернення у держвласність підприємства, контроль над яким насправді отримав Ігор Коломойський.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Як дізналися журналісти, в клопотанні щодо присвоєння цього звання Богдану є низка позитивних характеристик, проте ілюстровані вони однією справою — нібито поверненням до держвласності «Нікопольського феросплавного заводу».

 

 

 

Фото: «Схеми»

Коломойський, який зараз контролює підприємство, здивувався, коли у нього запитали, чи повертався завод до держвласності.

 

«Чого б він став «державним підприємством»? Коли він став «державним підприємством»? Його приватизували, по-моєму, в 2003 році. Більше нічого не робилося. Ну, приватизували і все, став приватним підприємством... У мене є там пакет акцій. І в (олігарха Віктора — ред.) Пінчука там є пакет акцій», — сказав він.

Коломойський та Пінчук викупили міноритарну частину заводу ще в 90-х, але в 2003 році за президента Леоніда Кучми контрольний пакет акцій відійшов його зятю Пінчуку, як зазначають експерти, за заниженою ціною.

Після Помаранчевої революції підприємство вирішили повернути в державну власність, що допомагав робити юрист Андрій Богдан — від імені української держави.

У цей час інтереси держави та Коломойського збіглися, бо останній міг претендувати на контрольний пакет акцій заводу і в підсумку домігся цього.

«Отже, чиї інтереси захищав Андрій Богдан як адвокат у справі Нікопольського феросплавного після Помаранчевої революції? Якщо цей завод зрештою так і не був повернутий державі — натомість його між собою, домовившись, перерозподілили Віктор Пінчук та Ігор Коломойський?», — йдеться у розслідуванні.

Проте трудовий колектив, де працював Богдан, у 2007 році попросив президента Ющенка присвоїти Богдану звання «заслуженого юриста».

Це прохання президенту направили у травні, коли вже два місяці було відомо, що завод не повернувся у власність держави — в березні Верховний суд скасував усі попередні рішення та своєю постановою направив справу на новий розгляд. Він зрештою закінчився програшем держави.

Також нинішній глава ОПУ отримував доплати від держави за звання «заслуженого юриста», коли перебував на держслужбі — за президента Ющенка, а потім Віктора Януковича. Загалом він отримав 25 тисяч гривень.

Зараз сам Богдан очолює комісію державних нагород та геральдики. Тепер уже він буде рекомендувати президенту, кого нагороджувати.

У цьому ж розслідуванні йдеться, що Андрій Богдан у 2013 році літав до Росії разом з тодішнім прем’єром Миколою Азаровим, радником якого він був. Після візиту української делегації влада України на чолі з Віктором Януковичем призупинила підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Під час Євромайдану Азаров нагородив Богдана почесною грамотою Кабміну.

 

Нагадаємо, як чиновник часів Януковича Богдан підпадає під люстрацію, але це не завадило президенту Володимиру Зеленському призначити його главою Адміністрації президента. У команді Зеленського пояснили, що голова АП не є держслужбовцем.

Це призначення оскаржили в суді, але нещодавно Верховний суд остаточно дозволив Богдану очолювати Офіс президента.

 

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Громадське