«Моделі у пелюшках»: тернопільський фотограф розповіла про наймилішу роботу у цілому світі

04.10.2019 11:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Тернопіль наживо!

Тернопільський фотограф Ірина Федорович фотографує новонароджених. Ну, як на них можна дивитися без усмішки? Ці зворушливі дитячі кулачки, крихітні пальчики і милі сонні личка — це ж суцільне «мімімі»…

Мимоволі думаєш, що у людини, котра фотографує «моделей у пелюшках», котрим усього кілька днів — наймиліша робота у світі. «Насправді фотографувати новонароджену дитину — чи не найскладніше для фотографа, — каже моя співрозмовниця, ньюборн-фотограф (так називають фотографів новонароджених) Ірина Федорович. — Але водночас наймиліша і найнатхненніша»…

Фотограф із понад десятирічним стажем роботи, останніх чотири роки працює у досить новому для нас «амплуа» ньюборн-фотографа. Два роки тому у «Бункермузі» вона навіть представила власну фотовиставку, де розповіла про «Солодкі сни немовлят». Звідки захоплення саме дитячою фотозйомкою, чим вона особлива, як вдається «ловити» найцікавіші моменти та знайти спільну мову з малюками із перших днів життя? Про це та про newborn-фото як мистецтво зберегти найцінніше, ключові правила для бездоганного фото немовлят і особливості роботи з маленькими людьми, які поміщаються на долоні батьків, Ірина Федорович розповіла «НОВІЙ…».

— Ірино, для України напрям “newborn”, коли фотографують діток віком від кількох днів, ще досить новий. А фахівців, які роблять світлини новонароджених у Тернополі — узагалі одиниці… На твою думку, чим особливі такі фотосесії?

— Така зйомка не схожа ні на весільну, ні на дитячу чи сімейну, ні на будь-яку іншу. Дитині не можеш сказати: ляж так, а зараз поклади руку під голову чи повернися сюди. Це специфічна зйомка, вона дуже цікава й натхненна, але і найважча. Всі думають, та, мовляв, що там фотографувати – дитина цілими днями спить, прийшов, пофотографував і пішов. Це зовсім не так. Тут стільки нюансів і щодо гігієни, і щодо стану дитини, настільки все обережно і делікатно треба робити… Головна мета цих кадрів — зберегти пам’ять про те, якими крихітними дітки приходять в цей світ.

 
 
І якщо вже фотографувати малят в перші дні, то чому не робити це естетично, так, щоб ці кадри були не простою фіксацією певного моменту в житті сім’ї, а тішили око композицією, змістом і кольором. Майже кожну свою зйомку я починаю з лаконічних кадрів, де мінімум декору і максимум малятка, так, щоб зберегти крихітні ніжні пальчики, мініатюрні ступні, неповторну міміку… Фотосесія новонароджених — це найніжніший вид зйомки. Це найдорожче, що ви можете подарувати малюкові на майбутнє! Надзвичайно приємно з часом переглядати фото, згадувати і знову переживати ті емоції. В кожну фотосесію я вкладаю частинку своєї душі і дуже вдячна кожній сім’ї за довіру.

— А як тобі працюється з «моделями у пелюшках»?

— Всі вони з народження мають різні характери: хтось спокійний, з когось бізнесмен росте — і можна домовитись, а хтось леді — і відразу позує та складає ручки. (Сміється, — авт.) Мені дуже цікаво, якими вони стануть згодом, адже запам’яталося, як вони мені спочатку позували, який характер показували… Я завжди прислухаюся не лише до побажань батьків, а й … самих діток. Так, у них теж є свої преференції! Коли дитина не хоче бути голенькою чи навпаки, одягати певну деталь гардеробу, лягати на животик чи позувати з ручками, ми нічого не робитимемо проти її волі.

 
 
Я сама мама, і досвід материнства надзвичайно допомагає мені, коли шукаю індивідуальний підхід до кожної дитинки… Узагалі я переконалась, що такі зйомки – це спільна праця нас трьох: мами, дитинки та фотографа! Дуже ніжно виглядають фото дитинки разом із батьками. А фотографії зі старшими братиками чи сестричками – взагалі неймовірні!

Мене часто запитують про найоптимальніший час для зйомки малюка. Традиційно називають від 5 до 15 чи навіть 28 днів, але це все дуже індивідуально. У перший тиждень після народження дітки ще пам’ятають позу, у якій були в животику, тому всі викладання їм комфортні, а ще ми можемо використовувати певні “лайфхаки”. наприклад, якщо дитинку зігріти та запеленати – вона засне. Зовсім малюсінькі дітки реагують на такі прийоми, і вони будуть спати та дадуть зробити гарні фото…

Чим старша дитина, тим більше спільного у роботі ньюборн-фотографа та сапера-розміновувача: один неправильний рух і… (Сміється, – авт.). Але дитячі та сімейні фотосесії можна проводити з дітками будь-якого віку!

– А як щодо реквізиту до фотозйомки? У тебе, знаю, більшість його ще й творено власноруч…

– Підбір декору – це моя любов. Подобається компонувати кольори, відтінки, фактури…  Більшість реквізити – ручна робота. Все із найніжнішого і найприємнішого на дотик, екологічно чистого матеріалу. Річ у тім, що я свого часу займалась рукоділлям – вишивала… сережки, любила покреативити та похендмейдити. Нині, коли власноруч готую реквізит, до фотозйомок, це вміння дуже стає в нагоді. Люблю творити яскраві та оригінальні аксесуари для фотозйомки. не люблю копіювати чиїсь ідеї, хочу, аби в моїх роботах було щось своє  та неповторне…

 
 
 
 
Буває , що якась мила ковдрочка чи пов’язочка надихне на ідею з квітами, зеленню і створюється новий образ. Інколи аксесуарів стільки, що доводиться по кілька ходок робити, аби принести усе необхідне для зйомки. Батьки, стежачи за моїми діями, тільки дивуються. (Сміється, – авт.)

– Дитяча фотосесія – це суцільний цікавий випадок. Як вже казала, кожен малюк особливий і потребує  індивідуального підходу. Бувало, що траплялись й “сюрпризи” при зйомці новонароджених. Але це позитив і неймовірні емоції, які того варті. 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Тернопіль наживо!  





Єдині новини

Радіо

TeNews Radio УХ Радіо

Головне за день