Янівський замок на Тернопільщині – оборонна твердиня Поділля з таємничими підземеллями

23.10.2019 14:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

У селі Долина (колишній Янів), що на Теребовлянщині, вже здалеку привертають увагу руїни замку XVII століття. Муровану фортецю тут у ХVІІ ст. звів воєвода Ян Гольський, на місці більш давніх дерев’яних укріплень. Сьогодні за підтримки “Тернопільського” маємо змогу побачити ще один тернопільський замок.

Замок подільської оборонної традиції

В якості матеріалу для побудови укріплень використовували ламаний піщаник. Замок мав довгасту, майже прямокутну, форму. Основу його укріплень становили стіни, посилені бастеями. Північна сторона укріплень була найменш доступною – тут замок мав серйозний природний захист у вигляді крутого схилу височини, що обривається в долину річки. З цього боку оборонна стіна замку була влаштована на кромці спуску. Західна сторона була напольною і тому найбільш доступною для атак противника.

У західній частині замку знаходився його найбільш потужний вузол оборони (характерний для оборонної архітектури Поділля XVI – 1-ої половини XVII століть), представлений гостро зсуненою куртиною, яку посилювала потужна кругла в плані бастея. Замкові стіни досягали значної 3-метрової товщини і були прорізані бійницями. В’їзд в замок був у східній частині комплексу, влаштований в надбрамній вежі, в першому ярусі якої знаходилась арка брами.

Троїцький оборонний костел

Троїцький костел був побудований в 1611 – 1634 роках на території замку. Риси храму формувалися в стилі пізнього ренесансу з ремінісценціями готики. Споруда була пристосована до оборони. Костел, як і замок, був споруджений з пісковика.

До бічних фасадів костелу примикали дві полігональні в плані капели. Костел перекритий хрестовими і зімкнутими склепіннями, прикрашеними мініатюрними різьбленими скульптурами в стилі Відродження. Стіни костелу прорізали вузькі арочні вікна. Головний (західний) фасад костелу формувала оборонна вежа.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Занепад Янівського замку

З початком козацького повстання під приводом Богдана Хмельницького на землях в районі Теребовлі зародився потужний повстанський рух. У цей період повстанці напали на Янів, зруйнували замок, костел та інші будівлі.

Вже у 1675 році під час останнього етапу польсько-турецької війни Янівський замок був захоплений турецько-татарськими військами і повністю зруйнований. У XVIII столітті, після руйнувань 2-ї половини XVII століття замкові руїни не стали відновлювати, в результаті чого комплекс оборонних споруд занепав.

Таємничі підземелля Яніва

Серед легенд, які розповідають про Янівський замок найбільш відома історія про підземелля твердині, за переказами, тягнуться до Теребовлянського замку на 12 км. Відповідно до переказів, у підземеллях між Янівом та Теребовлею в часи українсько-польських та польського-татарських війн місцеві багатії ховали свої статки. Зокрема кожна родина мала свій окремий сховок для скарбів. Досі офіційно вони не досліджені. Однак, у пошуках скарбів неофіційно підземелля неодноразово намагалися дослідити. Проте завали та надзвичайно звужені ходи не дозволяли шукачам скарбів пройти надто далеко. Таємничі підземелля Янова-Долини ще чекають на своїх дослідників, які зможуть знайти скарби Середньовіччя.

null
Фото з мережі Інтернет

Янівський замок сьогодні

Сьогодні велика частина укріплень була розібрана аж до рівня фундаментів. Фрагментарно збереглися залишки окремих оборонних споруд замку. Західна бастея (з підвалом) над рівнем землі збереглася на висоту одного ярусу. У цьому ярусі є бійниці з широкими розгорнутими схилами. До бастеї примикає збережена ділянка південної оборонної замкової стіни з заломом. Ця стіна має однакову з бастеєю висоту. Збережені ділянки стін в середньому мають висоту близько 3 метрів. Від північної оборонної стіни збереглася невелика ділянка фундаменту. У східній частині замкового комплексу збереглися залишки першого ярусу надбрамної вежі.

Краще за все з початкових замкових споруд зберігся костел, який дожив до наших днів у відносно непоганому стані, хоча і втратив частину свого декору і був частково перебудований.

На схід від костелу, в урочищі «Кут», зберігся фрагмент оборонного валу довжиною близько 40 метрів. До валу примикає город, на якому були виявлені численні фрагменти кераміки XVI-XVII століть.

У наш час село Долина та руїни замку лежать поза туристичних трас. Тому важливо привернути максимальну увагу суспільства до цього замку, який інтригує туриста своїми легендами. Ну а ми маємо змогу здійснити невелику відео-подорож до цього замку завдяки торговій марці “Тернопільське”. Подорожуй, відкривай нове разом з “Тернопільським”.

Тарас Тернопільський.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews