Представники об’єднаних громад заходу України зібрались у Тернополі

24.10.2019 08:13   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: Громадський простір

У середу 23 жовтня у Тернополі стартував перший день навчання у «Школі локальної демократії 2.0». Унікальний проект, де одночасно проходять навчання представники депутатського корпусу, працівники виконавчих органів та громадські активісти.

Розпочали захід зі знайомства, протягом якого учасники з 10-ти ОТГ  заходу України презентували власні громади. Вступне слово було надане партнеру проекту,  виконавчому директору ТРВ «Асоціація міст України» Ігорю Гірчаку, який зазначив важливість такого роду проектів, як джерела комунікації та обміну досвідом для громад. Пан Ігор розповів також про стан реалізації реформи децентралізації та виклики, які стоять перед об’єднаними громадами.

Також сьогодні учасники розглянули тему комунікації влади та громади, під керівництвом голови громадської організації  «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максима Черкашина.

«Якщо ви хочете ефективно комунікувати з чиновниками – чітко сформулюйте свою ідею на папері. Також важливо починати з проблеми а не грошей, акцентуйте на її спільному вирішенні» зазначив пан Максим.

Кожна “Команда зміни” складається з 3-х осіб, які є представниками депутатського корпусу, виконавчих органів місцевої ради та громадського діяча.

“Команди змін” навчатимуться протягом трьох днів та розглянуть наступні теми:

  • Успішні реформи в громадах України.
  • Механізми прямої демократії, як основна складова статуту громади.
  • Створення та реєстрація громадських організацій.

«Для нас, як для новоствореної громади? такі заходи є неймовірно цікавими та повчальними. Це буде хорошим доповненням для майбутнього розвитку громади» – ділиться враженнями Коцаба Уляна з Коршівська ОТГ Івано-Франківської області.

Важливою особливістю проекту є те, що між сесіями учасники будуть виконувати практичні завдання у своїх громадах під керівництвом тренерів проекту. Першим таким завданням стане аналіз вже існуючих інструментів громадської участі та тих, які громади впроваджуватимуть під час проекту. Загалом у громадах буде впроваджено близько 30-ти нових інструментів участі.

Нагадаємо громади – учасники проекту:

  1. Нетішинська міська об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  2. Усть-Путильська сільська об’єднана територіальна громада, Чернівецька область;
  3. Коршівська сільська об’єднана територіальна громада, Івано-Франківська область;
  4. Копичинецька міська об’єднана територіальна громада, Тернопільська область;
  5. Красилівська міська об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  6. Антонінська селищна об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  7. Шацька селищна об’єднана територіальна громада, Волинська область;
  8. Городоцька міська об’єднана територіальна громада, Хмельницька область;
  9. Тернопільська міська об’єднана територіальна громада, Тернопільська область;
  10. Купчинецька сільська територіальна громада, Тернопільська область.

Кращі “Команди змін” візьмуть участь у навчальній поїздці у Польщу, де ознайомляться з роботою органів місцевого самоврядування, управлінням громадою, діяльністю громадських та донорських організацій. Фінальним завершенням Школи буде Форум локальної демократії, на якому учасники презентуватимуть свої досягнення.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Громадський простір