Нардепи з Тернопільщини «засвітилися» під час штовханини у Верховній Раді

01.11.2019 19:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: 20 хвилин

Нова Верховна Рада працює за "старими принципами" – обурено відреагували соцмережі на події у сесійній залі 30 жовтня. Штовханина та з’ясування стосунків почалися через питання створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо подій в Одесі 2 травня 2014 року. І "засвітилися" у перепалці нардепи з Тернопільщини.

Сесійний тиждень триває. Народні обранці встигли відзначитися "старими" методами роботи. Якщо не допомагає розмова – у бій "ідуть кулаки"? Для українців – не дивина, що нардепи чубляться. 30 жовтня у стінах парламенту теж було неспокійно.

Що за штовханина?

Після нерезультативного голосування за створення тимчасової слідчої комісії в одному із проходів між рядами робочих місць народних депутатів зібралися кілька парламентаріїв і почали сперечатися. Згодом там зібралося близько 20 депутатів. При цьому деякі з них були дуже емоційними. Почалась штовханина, у якій були помічені і депутати з Тернопільщини від партії "Слуга народу", зокрема Ігор Василів та Андрій Богданець. Інший учасник конлфікту - народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Микола Скорик, якого проектом постанови передбачалося обрати головою ТСК.

Відео штовханини опублікували на ютуб-каналах центральні телеканали.

Перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук закликав депутатів розійтися. За кілька хвилин перепалка припинилася, депутати розійшлися зайняли робочі місця.

Емоції чи амбіції – що це було?

Що це було і чому депутати не змогли тримати себе в руках? З цим питанням звернулися до самих "фігурантів". Відомий автомайданівець, народний депутат від 164-го округу Ігор Василів розповідає, що насправді це був незначний конфлікт. Ніяко бійки не було. А саму перепалку ініціювали депутати від «Опозиційної платформи – За життя».

- Вони дуже хотіли, аби всі проголосували за створення тимчасової слідчої комісії. Але ми не підтримали цю ініціативу, оскільки вважаємо, що комісію не може очолювати людина Януковича – Микола  Скорик. Наша фракція підтримує створення спеціального органу, який буде займатися розслідуванням злочинів, які вчиняли проти учасників революції Гідності, шукати винних у смерті невинних людей, які загинули на Донбасі. Але це, очевидно, не будуть люди, які хочуть з майданівців зробити злочинців. Не можуть вбивці судити вбивць!

Як пояснює Ігор Василів, коли депутати від партії "Слуга народу" не підтримали пропозицію Скорика, почалася словесна перепалка.

"Вони ображали нас і називали фашистами"

- Це – дуже слабо виховані люди. Вони ображали нас, називали фашистами, вбивцями і так далі. У нас є більшість, і якщо їхня ініціатива не пройшлп, це не значить, що ми їм щось винні. Я буду голосувати лише за те, що підтримаю. Скорик і ТСК – речі несумісні, - наголошує депутат. – Потім вони почали сходитися між рядами. Емоційно градус виріс. Але колеги з інших фракцій переконали мене, що не потрібно реагувати на образи цих людей. Скорик намагався прорватися всередину. Андрій Богданець підбіг відразу, як побачив конфлікт. Зрештою, ніякої бійки не було. За кілька хвилин усі продовжили роботу.

Ігор Василів також зауважує, що вони ініціюватимуть, аби постанову про створення ТСК таки підтримали. Але очолити її, переконаний, має хтось із одеських депутатів із фракції "Слуга народу".

Щодо емоцій, каже нардеп, старався себе стримувати.

"Це просто був сплеск емоцій"

- Я був активним учасником революційних подій. Я знаю про те, що відбувалося в інших містах України. І не можу допустити отакого псевдо патріотизму. А емоції – вони були. На образи реагувати будемо! – каже він.

Однопартієць Ігоря Василіва, єдина жінка-депутатка з Тернопільщини – Людмила Марченко переконана, що те, що відбулося у Верховній Раді, - не більше як емоційний сплеск.

- Нічого серйозного. Мінімальна штовханина. Не стримали емоцій, але невдовзі потиснули руки і почали працювати далі, - говорить вона.

Дізнатися позицію Андрія Богданця, який представляє інтереси тернополян у парламенті і був на відеозаписі під час штовханини, не вдалося. Він, як і в попередні рази, ігнорує всі повідомлення журналістів.

До речі, нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» Микола Скорик на своїй сторінці у Фейсбук також прокоментував ситуацію у Раді. Більше - на відео.

А от у тернополян до народних обранців багато питань. Одне з них: чи збираються нардепи вирішувати важливі для країни питання – кулаками? Риторичне. Час покаже.

Коментар експерта

- Узагалі таку ситуацію можна розглядати з різних позицій. У будь-якій поведінці людини є певний мотив. Під час конфлікту вона або злиться, або намагається дистанціюватися. Як діятиме – залежить від виховання, дитячих психотравм тощо.

Під час конфліктів у чоловіків зростає рівень тестостерону. Їм властиво конкурувати, досягати, прагнути, володіти. Нерідко у таких ситуаціях вони реагують силою.

Ще один момент – це влада. Коли люди її отримують, у них починають проявлятися всі страхи, сумніви, внутрішні побоювання. Коли раптово виникає незрозуміла ситуація, усе це зсередини несвідомо пробивається на поверхню. Люди можуть не контролювати своїх дій.

Кожен, ідучи до влади, має свої цілі. Одні – допомагати комусь, а інші – впливати на процеси у власному житті. А коли нардепи б'ються, виникає логічне питання: чиї інтереси вони відстоюють таким чином – народу чи власні амбіції?


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 20 хвилин