«Сади ветеранів АТО» - дієвий успішний кооператив

08.11.2019 19:43   Опубліковано : Вікторія Дайвер
Джерело: TeNews

Обслуговуючий кооператив «Сади ветеранів АТО», що об’єднав учасників бойових дій, добровольців, інвалідів війни та членів сімей загиблих з Тернопільщини, є зразком дієвого механізму,  коли спільними зусиллями  впевнено досягають конкретних успішних результатів  у втіленні спільної ідеї.

У 2017 році 833 особи з числа вищезазначених категорій   отримали у власність земельні ділянки для ведення індивідуального садівництва за межами міста  Тернополя на території Тернопільської міської ради  на земельному масиві 84,3 га (так звана Львівська траса). Щоб освоїти та впорядкувати їх, розвинути в подальшому як повноцінне садибне поселення з розвиненою соціальною та інженерно-транспортною  інфраструктурою, власники землі вирішили об’єднатися. Так було створено у вересні 2017 року обслуговуючий кооператив «Сади ветеранів АТО» (юридична адреса: м. Тернопіль, провулок За Рудкою, 6, де і фактично знаходиться офіс, зустрічаються та працюють на громадських засадах учасники), очолює його – Ігор Тарнавський.

null

 

null

На початку кооператив налічував лише 120 осіб, за рахунок вступних внесків яких почав  розвиватися. Першими кроками було виготовлення містобудівної документації, проектної документації та технічних умов з електрифікації та водопостачання. За зверненням правління кооперативу управлінням містобудування та архітектури Тернопільської ОДА було замовлено Детальний план території індивідуальних земельних ділянок садівницького поселення, який після проведення громадських слухань розпорядженням голови Тернопільської ОДА Степана Барни 22 серпня 2018 року  був затверджений.

null

 

null

 

null

Члени правління знаходили контакти власників земельних ділянок, проводили  агітаційно-роз’яснювальну роботу щодо можливостей кооперативу, наголошували, що разом працювати – дієвіше, швидше  та дешевше, і протягом року поступово приєдналося  більше половини власників. За рахунок цільових внесків членів кооперативу пророблено величезний об’єм фізичних робіт:  придбано та запущено три потужні трансформаторні підстанції, водонапірну вежу, пробурено артезіанську свердловину для водозабору глибиною 120 м, по всій території земельного масиву встановлено  електроопори, завершується прокладання кабелю.

null

 

null

- Результати роботи тішать, кооператив «росте», бо люди побачили та повірили в його можливості. Але є власники, які з різних причин ще не долучилися до нашої спільноти, з окремими навіть немає поки-що зв’язку.  Сподіваємось, що вони дізнаються про нашу діяльність та приєднаються. Тоді ми зможемо інтенсивніше працювати та швидко і якісно завершити розпочате будівництво доріг, прокладання вуличного водогону із заведенням води на ділянки (уже прокладено біля 18 км водопровідних труб).  А в найближчих наших планах – друга свердловина та водонапірна башта. Тому важливо  людям доносити про діяльність кооперативу та її успіх. Заохочуємо ініціативних членів залучати нових власників та приймати участь в управлінні . Разом – сила та успішний результат. Це теорема, доведена життям, - розповідають члени правління.

null

Справді, результат вражає: за два роки земля, що стояла пусткою та була заросла бур’янами, перетворилася на впорядкований масив, де прокошено дороги,  зроблено зручний заїзд, на окремих ділянках розпочато будівництво повноцінного житла , на інших  ростуть фруктові дерева та кущі. А також гуртом озеленено окремі території загального користування: висаджено саджанці хвойних дерев, допомагали навіть дітки.

Та поряд з цим бувають і певні труднощі. Член правління Зіновій Гладчук пояснює:

- Організаційні та робочі питання спільно завжди можна вирішити. Але є певні «земельні» проблеми в юридичній площині. Нещодавно у нас завершився розгляд в судовому порядку питання передачі Головним управління Держгеокадастру в Тернопільській області трьох ділянок (близько 3га), які входять в загальний земельний масив кооперативу, в приватну власність іншим особам як землі для особистого селянського господарства. На щастя,  судом прийнято рішення  в нашу користь.

- На даний момент, -продовжує пан Зіновій – є проблема із землями загального користування на території кооперативу, бо не всі вони передані нам у користування, як це має бути згідно п.4 ст.35 Земельного Кодексу України. Головне управління Держгеокадастру з надуманих та формальних підстав відмовляється передати в постійне користування кооперативу землі площею 33 га, в тому числі – 16км доріг.

- Згідно Детального плану території нашого садибного поселення на масиві заплановано будівництво дитячого садка на 350 місць, загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів місткістю 600 учнів, стадіон, поліклініка, торгово-розважальний центр, ринок сільськогосподарської продукції, магазини та інші об’єкти соціальної сфери. За рахунок цільових внесків членів кооперативу це аж ніяк  не під силу. Нам потрібний інвестор, якого можна залучати, коли  земля буде в нашому користуванні. Сподіваємося на позитивне вирішення цього важливого питання з боку органів державної влади, адже держава має підтримувати тих людей, що захищали її територіальну цілісність та суверенітет, дехто з них  віддав найцінніше – життя.  А ще хочеться вірити, що, можливо, знайдуться,  доброчинці та меценати, що допоможуть нам.

null

Вікторія Дайвер


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews