Буковинські пенсійники захищають права громадян

17.12.2019 08:21   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

Викорінення тіньової зайнятості в області та підвищення рівня оплати праці працюючим громадянам є одним з основних завдань контролюючих органів, органів влади та державних служб.

Саме тому Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щомісячно здійснює аналіз та моніторинг даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на предмет виявлення роботодавців, за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зайнятості й зарплати працівників та порушення законодавства про нарахування єдиного соціального внеску. Для вжиття відповідних заходів пенсійна служба надсилає переліки таких роботодавців до контролюючих органів та органів влади.

Зокрема, від початку 2019 року до Управління Держпраці у Чернівецькій області надіслані інформаційні матеріали щодо 4191 роботодавця, у звітності яких наявні ознаки порушення законодавства про працю, до Головного управління Державної податкової служби у Чернівецькій області скеровано дані щодо 2767 несумлінних страхувальників, які мінімізують заробітки найманих працівників, органи місцевого самоврядування повідомлено про 2561 суб’єкта діяльності, соціальних партнерів – про 1772 таких роботодавців.

Щомісячно працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області беруть участь у нарадах з соціальними партнерами та засіданнях робочих груп з питань легалізації зарплати та зайнятості населення, на які викликаються порушники законодавства про працю для пояснення своїх дій. За результатами засідань, заслуханим роботодавцям надаються рекомендації щодо підвищення рівня оплати праці найманих працівників та забезпечення їм повної зайнятості.

У складі робочих груп з питань легалізації зарплати та зайнятості населення працівники Фонду проводять обстеження юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на предмет виявлення працівників, з якими не оформлено легальних трудових відносин, та надають роз’яснення наслідків нелегальної зайнятості.

Завдяки проведеній роботі багато роботодавців усвідомили відповідальність за матеріальне забезпечення і пенсійні перспективи найманих працівників.  З початку року в області на 8,6 тисячі (24,3%) зменшилася кількість громадян, яким роботодавці нараховують зарплату менше та на рівні мінімального розміру. При цьому майже на півтори тисячі зросла чисельність буковинців, задекларовані заробітки котрих перебувають в діапазоні від мінімальної до трьох мінімальних заробітних плат, на 7,9 тисячі (59,4%) збільшилося число краян, оплата праці котрих перевищує три мінімальні зарплати.

Шановні роботодавці та підприємці! Звертаємо увагу на те, що з 1 січня 2020 року мінімальний розмір заробітної плати становитиме 4723 грн, а мінімальний розмір єдиного внеску для зарахування повного місяця роботи до страхового стажу – 1039,06 грн. Закликаємо вас справедливо оплачувати найману працю, своєчасно та в повному обсязі сплачувати внески, щоб забезпечити собі та своїм підлеглим стабільне сьогодення і гідне пенсійне майбутнє.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

 
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews