Несподівані передноворічні «Візії» у світі першодруків

26.12.2019 11:43   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Тих, хто сьогодні помітний в сучасному літературознавстві – небагато: Олександр Астаф’єв, Людмила Тарнашинська, Анатолій Ткаченко, Григорій Штонь, Віктор Палинський,Тетяна Дігай – перші, хто спали на думку. Віднедавна цей славний ряд поповнив наш краянин із Шумська письменник і журналіст Ігор Фарина. На його рахунку опубліковано вже понад 150 рецензій! А між тим про цей літературний жанр кажуть, що він «вимирає»…

У видавництві «Золота Пектораль» вийшла невелика за кількістю рецензій (дванадцять) книга «Візії». Її автор Ігор Фарина.  «Чи не щодня на мій робочий стіл лягають нові поліграфічні вироби з різних куточків України» –  так починається перший відгук під назвою «Великі чари маленької книжечки» на «Останній бій знайденця» В.Б. Васильчука із Житомира. У цьому виданні зібрані рецензії Фарини як на прозові, так і на поетичні твори найрізноманітніших письменників. Серед них Людмила Весела (Між ріками і Богом) із Хмельницького, Надія Гаврилюк (Дольки днів) із Дрогобича, Петро Гнида (Вірші про все і ніщо: поезія), Богдан Дячишин (Думне слово Богдана Смоляка), Надія Ковалик (Зваба) – Львів, Володимир Кравчук (Сивий жайвір висіває пісню. Вірші старі і нові) – Тернопіль, Роман Кухарук (Вдень і вночі), Тетяна П’янкова (М’ята), Анна-Віталія Палій (Третій час поезії), Олег Смоляк (Вербне голосіння), Петро Шкраб’юк (Пробудились серед ночі, або Преображення людське).

Вражає обізнаність автора з творчим доробком величезної кількості письменників як минулого так і сучасного літературного процесу, що дає робити глибокий аналітичний зріз згаданих творів. До слова, письменник Михайло Наєнко якось сказав з цього приводу (про критичну оцінку інших в літературі): «Цей вид творчості ніколи не був в особливій пошані. Аж до того, що лунали голоси про її непотрібність. Мовляв, читач здатен і сам розібратися у вартості прочитаного художнього тексту, то навіщо йому ще й підказки якогось там критика? Лише великі письменники завжди наголошували: критика потрібна для того, аби виявити (розтлумачити) естетичний, інтелектуальний потенціал літератури. Навіть Шевченко чекав про себе критичного голосу і міг кинути в його бік невдоволений камінець: «Уже, либонь, десяте літо,/Як людям дав я «Кобзаря»,/ А їм неначе рот зашито…/Ніхто не гавкне, не лайне,/Неначе й не було мене».  

Ігор Фарина тримає руку на «пульсі» сучасного літературного процесу. Бо за його власним спостереженням: «Здебільшого виходить так, що про появу нової книги знають автор, його родина та видавці. Ще іноді автори передмов і післямов». Тож, щоб там не казали з приводу «вмирущості чи невмирущості» рецензій, письменник загалом робить добру і важливу справу, сповіщаючи нас з вами про новинки у світі першодруків.

В оформленні обкладинки використано малюнок народного художника України Богдана Ткачика. Видання здійснено за фінансової підтримки ТОДА та ТОР.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews