Польський борщ та гопка: як відзначають Святвечір на Бойківщині

06.01.2020 14:33   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Версії

Івано-Франківщину здебільшого асоціюють із Гуцульщиною. Та крім цього етнорегіону, на Прикарпатті є Покуття, частина Опілля та Бойківщини. Свят-Вечір у кожному з них має чимало спільного, та є свої особливості.

Читайте також

На Прикарпатті показали традиційне покутське весілля (Відео)
Великдень. Особливості святкування на Прикарпатті
Із Різдвом вітають тернопільські пивовари (Відео)

Отож, помандруємо до Рожнятівського району, який належить до Бойківщини. Тут свої географічні особливості. Карпати-Бескиди – так звані рухомі гори, із величезних віковічних кам’яних брил. Тим-то знамениті, приміром, Скелі Довбуша, що притягують своїми дивовижами чимало туристів, пишуть - Версії з посиланням на Голос України.

Село Ясень в оточенні гір та лісів має понад  3,5 тисячі населення. Знамените домною в урочищі Ангелів, у якій виплавляли залізо. Та нині, напередодні Різдва, завітаємо до родини Олексюк. Найстаршій пані Софії – 92 роки. З відомого тут роду Левицьких, що родичався із Вагилевичами. З нею мешкає одна з чотирьох дітей – дочка Ярослава Хімій. Молодше покоління жіноцтва представляють внучка Наталія Соломчак – Хімій та правнучка Соломія.

На знімку: Чотири покоління жіноцтва родини Олексюк.

Разом якраз чаклують над приготуванням свят-вечірніх страв. Через історичну приналежність Західної України до Австро-Угорської імперії та згодом – Польщі, тут збереглися спільні традиції. Як-от бойківський «польський» борщ.

Для його приготування за тиждень до свят заквашують шматками червоні столові буряки. Опісля до квасу додають води й варять буряки до готовності. Охолоджені овочі натирають, а борщ заправляють підсмаженим на олії борошном, розведеним теплою водою. Страву подають із «вушками» – варениками із грибною начинкою, з характерним закручуванням тіста.

Кутя – як кутя, вареники в асортименті, приправлена часничком варена квасоля, голубці із начинкою з тертої бульби, як на картопляники, кисіль, пампушки.

Ще однією особливістю тут є «гопка». І хоч здебільшого її готують із додаванням смальцю, на Свят-Вечір замінюють олією. Готують гопку в спеціальному казані на відкритому вогні. Для цього очищену картоплю відварюють і товчуть, додаючи при цьому порціями жир і борошно. І колотять-вибивають до ніжної маслоподібної консистенції. А що справа це не з легких, то часто до вибивання гопки долучаються чоловіки.

На знімкуПриготування гопки – справа не з легких.

Наталія  Соломчак-Хімій працює керівником гуртків обласного Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. Отож, місцеві звичаї і традиції передає юним. Її історичні та етнографічні розвідки дійшли аж до столиці. Отож, бойківські звичаї не згасають, а лише ширяться.

Людмила СТРАЖНИК.


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Версії  





Єдині новини

Радіо

TeNews Radio УХ Радіо

Головне за день