В Теребовлі надзвичайно цікаво пройшла Різдвяна феєрія

15.01.2020 23:43   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Цього року в Теребовлі вже традиційне свято на Василія пройшло по особливому на одній із центральних площ міста - Князя Василька, де стоїть йому пам’ятник та міська ялинка. Княже місто славило народження Ісуса Христа, відмічало день Святого Василія, Старий новий рік і напевно сам князь Теребовлянський Василько Ростиславович спостерігав те дійство з небес та душа його тепліла.

Директор Теребовлянського Центру КІД Назар Турковський сказав про дане свято: «Це вже сьома наша Різдвяна феєрія, цього року ми її провели трохи інакше, як зазвичай. І це стало можливим завдяки ідеям та пропозиціям Тетяни Кульман та Людмили Немири».

А режисер дійства із ЦКІД Тетяна Кульман розповіла: « 7 Різдвяна феєрія – це регіональний фестиваль, який цього року ми театралізували. Наша ідея полягала в тому, щоб на сцені створити таку собі господарську світлицю із господарем та господинею, до яких приходять колядники, віншувальники, які наочно демонструють різні народні українські звичаї та обряди. До цього були залучені всі громади Теребовлянської ОТГ, а також міська мистецька школа. Заходячи до господарської світлиці, гості показували різні обряди, такі, наприклад, як водіння кози, вертеп, Маланку, співали традиційних колядок та щедрівок тощо».

Все розпочалося загальною ходою всіх учасників фестивалю через місто від ЦКІД до площі Князя Василька. Йдучи вулицями, процесія вела коляду та щедрівки, а вже зі сцени на площі відбулося відкриття свята. Господарями «світлиці» виступили ведучі свята, вище згадані, Назар Турковський та Тетяна Кульман. Після Різдвяних колядок, виконаних хором діток, господарям голова міста Сергій Поперечний вручив великий коровай в знак добра та привітав усіх присутніх. Після цього мали слово три святих отці – настоятель ПЦУ Св. Рівноапостольного князя Володимира отець Володимир Якубишин, настоятель УГКЦ Зіслання Святого Духа отець Степан Манорик та парох парафії УГКЦ Святого отця Миколая отець Петро Пастух. До речі, перед своїми виступами святі отці співали коляду разом зі всіма учасниками фестивалю.

Площа Князя Василька досить значна за своєю територією, але вся була заповнена мешканцями міста та його гостями. Більшість батьків прийшли зі своїми дітками, адже їм було цікаво не лише те, що лунало зі сцени-світлиці, а й навколо всього було вдоста. Зокрема, рухався дитячий потяг, крутилася карусель, в ятках було купа солодощів та солодких напоїв, ще й надувні кульки літали в повітрі. А дорослі мали змогу придбати різноманітні сувеніри народних умільців та й підкріпитися на славу Різдвяними їствами, що пропонувалися в наметах представниками громад зі всієї ТОТГ.

Під час виступів творчих колективів громад та артистів ЦКІД були й кумедні номери, запальні танці. На думку автора цих рядків, дуже яскраво виступили представники Лошнівської громади та Теребовлянського Центу КІД.

Читач може переглянути фрагменти свята на відео, що подається нижче. А більше фото можна подивитися тут

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото Олег Капуста


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews