В Теребовлянській ПЦУ св. Володимира святкували Хрещення Господнє

20.01.2020 10:43   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Християни східного обряду 19 січня святкують Хрещення Господнє, або Богоявлення.

Це третє, найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має кілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань.

Настоятель храму отець Володимир Якубишин спочатку провів святкову літургію на честь Хрещення Господнього, а потім  обряд великого освячення води в купелі(басейні) Каплички Теребовлянської Чудотворної ікони Божої Матері, збудованої в честь 1025-річчя хрещення Руси-України, що неподалік церкви. Він зокрема сказав: «Богоявлення - це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі - день самого Водохреща, або Йордан, і наступний день - Іоанна Хрестителя. Сьогодні ми, браття й сестри, згадуємо і прославляємо Євангельську подію - хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем. У Святому Письмі сказано, що під час хрещення на Ісуса із неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням. У всіх храмах на Хрещення служиться Святкова Літургія, яка завершується великим освяченням води. Обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордана. Вважається, що вода, освячена 18 і 19 січня, називається Богоявленською, або Йорданською і має однакову силу, нею освячують храми, домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща».

null

 

null

 

null

 

null

 

null


Віктор Аверкієв

Фото та відео: Лілія Будівська


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews