У Чернівцях презентували творчість угорського митця Мікши Рота

24.01.2020 00:23   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

У приміщенні Чернівецького обласного художнього музею відбулося відкриття виставки робіт угорського митця Мікши Рота під назвою “Забарвлене сонячне світло”.

На виставці представлені близько 70 збільшених фотографій та ескізів авторства Мікші Рота, який був свого часу засновником і керівником найбільш інноваційної угорської майстерні у стилі модерн вітражного та мозаїчного мистецтв. Багато з цих робіт були зруйновані під час Другої світової війни.

Окрім власних творів, які були виготовлені Ротом Мікшею, виставлені й спогади про співпрацю митця з видатними художниками того часу. Більшість оригінальних робіт майстерні Мікши наразі розташовані на різних будівлях Угорщини й інших країн. Спільно з Генеральним консулом Угорщини в місті Ужгород Йожефом Бачкаї виставку відвідав Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

«Хочу привітати усіх учасників цього прекрасного заходу, адже тут представлені справді унікальні, безцінні речі», – зазначив Олексій Каспрук. Виставка експонуватиметься до 9 лютого 2020 року включно.

Довідка

Мікша Рот народився в 1865 році в сім’ї Жігмондта Рота та Марії Дуллер. Батько і дідусь працювали майстрами художнього скла. Професію малювання на склі він набув у майстерні свого батька, а потім у навчальних поїздках за кордон. У1885 році він заснував перший незалежний ʺінститут вітражистівʺ. Свою творчість він підняв на високий художній рівень, спочатку творив в стилі історизму, потім в стилі модерн та арт-деко. Мікша Рот отримав численні національні та зарубіжні відзнаки: спочатку в 1898 році він першим був нагороджений Державною золотою медаллю в галузі декоративно-прикладного мистецтва, срібною на Всесвітній виставці в Парижі в 1900 році та золотою медаллю на Всесвітній виставці в Турині в 1902 році та Сент-Луїсі в 1904 році.

На батьківщині він отримав звання лицаря ордену Франца Йосифа, а потім звання радника прем’єр-міністра. Італійський король нагородив його золотою медаллю за новацію мозаїчної техніки. Десятиліттями він був віце-президентом (короткочасно президентом) Угорської асоціації прикладних мистецтв і був активним членом в численних асоціаціях художників і мистецтв (включаючи гільдію Штайндла). Помер в 1944 році.

Його вітражі прикрашають, серед багатьох інших,- будівлю парламенту, палац Грешама (нині готель ʺЧотири сезониʺ), колишній Австро-Угорський банк (тепер Угорський національний банк), Музичну Академію, та багато інших громадських і житлових будівель. Також відомі його мозаїчні твори: найбільша публічна мозаїка Будапешта на площі Сервіто (на фасаді будинку колишнього Турецького банку); Рот (на основі спільних планів із художником Жігмоном Вайдою) розробив мозаїки купальні Сечені та мавзолею Деака і Кошшута, а також мозаїки аркади кладовища на вулиці Фіумеї виконані в майстерні Рота.

За матеріалами: http://chernivtsy.eu 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews