Чи буде почутий «Голос» в Тернополі?

Перші кандидати заявили про участь у виборах на Тернопільщині

17.02.2020 15:43   Опубліковано : Анастасія Флейтута
Джерело: TeNews

Минулого року в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. На політичну арену вийшла нова сила – партія «Голос», лідером якої став фронтмен гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. На Тернопільщині політичну силу «Голос» підтримав відомий шоумен та волонтер Сергій Притула. За підсумками голосування, партія «Голос» отримала досить високі результати, як по Україні, і пройшла у Парламент, так зокрема і на Тернопільщині, а кандидат від партії «Голос» по 163-му одномандатному окрузі Максим Черкашин отримав друге місце на позачергових парламентських виборах. Пройшло півроку, за цей час рейтинги, що партії, що кандидатів змінювалися.

Сьогодні про реальний стан справ, а також роботу та плани на майбутнє, ми поспілкуємось з одним з лідерів партії “ГОЛОС” на Тернопільщині Максимом Черкашином.

Вже пройшло більше пів року від парламентських виборів. Ми бачимо, що рейтинг “ГОЛОСу” значно просів, та й у Тернополі про партію практично нічого не чути. На Вашу думку, у чому причина?

- Якщо проаналізувати діяльність народних депутатів від нашої партії то можна зробити декілька висновків:

  1. Вони готують якісні законопроекти.
  2. Аналізують законопроекти подані депутатами інших партій та надають експертний висновок.
  3. Для них важливий якісний закон, та користь для пересічного громадянина, а не порожній популізм.

Проте, на сьогодні, люди чекають від політиків шоу, емоцій, скандалів, зливів інформації, забуваючи, що обов’язок парламентаря писати закони. Та й зрештою, на жаль, самі законотворці про це часто забувають.

Партія “ГОЛОС” є досить молодою, проте з принципами та командою. Наразі ми на етапі становлення і рейтинг для нас не головне. Для нас важливим є якісна програма та команда професіоналів, яка зможе втілити її у життя, як на національному так і на місцевому рівнях. Тому і Тернопіль і область незабаром почують голос позитивних змін.

null

Особисто ви як залучені до партійного життя, як на місцевому так і всеукраїнському рівнях?

- Одразу ж після парламентських виборів ми, спільно з Сергієм Притулою, підготували та презентували конкретні проекти на виконання програми партії “ГОЛОС”, які стосуються безпосередньо роботи місцевих рад.

До того ж ми підняли ряд важливих для тернополян питань, серед яких:

  • Недобудована бібліотека-довгобуд. Ми пропонуємо на її базі створити Центр громадської активності. Для цього я підготував та подав петицію на сайт президента. Також, я спілкувався з Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком на дану тему. Сподіваюсь, найближчим часом він дасть доручення вивчити це питання та надати пропозиції з його вирішення.
  • Лижеролерна траса під Тернополем, яку хочуть забудувати. Цю проблему підняв наш чемпіон Дмитро Підручний. Завдяки депутатському зверненню Володимира Цабаля, створена робоча група при Тернопільській ОДА, вже проведене перше засідання та напрацьований план дій.
  • Повернення тернополянам комфортних вагонів у потязі, який курсує до Києва. Оскільки комфортні вагони, які у нас були, передали у Кривий Ріг.

 

null

 

Крім того, варто зазначити, що вже зареєстровано обласний осередок партії, а на перших виборах до громад, які відбулись 22 грудня, ми отримали 5 депутатів.

Раніше ви очолювали патронатний відділ Тернопільської міської ради та були помічником міського голови. Через це політичні опоненти нерідко закидають вам, що ви й надалі підтримуєте зв'язок з міським головою Сергієм Надалом. Чи не зашкодить це вам на місцевих виборах?

- З 2011 по 2016 я працював у Тернопільській міській раді на різних посадах, але фактично помічником міського голови. До того я працював у Києві на урядову організацію Німеччини, але на запрошення Сергія Надала повернувся до Тернополя. Попри те, в раді я займався запровадженням інструментів громадської участі та електронних сервісів, співпрацею з донорськими організаціями. Якщо перейти до конкретики то це сервіс “Відкрите місто”, онлайн трансляції пленарних засідань сесії міської ради стаціонарними камерами, спорудження великого мультифункціонального майданчика в парку “Топільче” за кошти донорів, комунікація з громадськими організаціями та багато чого іншого. У 2016-му, коли розпочалась реформа децентралізації та утворились перші об’єднані громади, я зрозумів, що принесу більше користі не лише Тернополю, але й області. Тому я звільнився за власним бажанням та пішов працювати в Асоціацію міст України та заснував громадську організацію “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад”. Та Тернопіль і тернополяни завжди залишались для мене у пріоритеті. Саме тому, коли Сергій Притула запропонував йти з ним та Святославом Вакарчуком у парламент – я погодився. Я знав з власного досвіду, що немає нормальної комунікації між нардепом з Тернополя та місцевою владою. Через що власне Тернопіль і недоотримував мільйони гривень на різні проекти. Тому у своїй передвиборчій програмі я наголошував, що повинна бути співпраця народного депутата з міським головою, депутатським корпусом та виконавчими органами ради. Звичайно, що політичні опоненти будуть закидати, що якщо я колись працював з міським головою Тернополя то прийшовши у міську раду, як депутат й надалі буду з ним співпрацювати. Хочу запевнити усіх, що наша політична сила буде керуватись виключно інтересами тернополян: якщо ініціатива хороша – ми обов’язково її підтримаємо незалежно від авторства, якщо ж рішення може нашкодити мешканцям – воно однозначно не буде підтримане.

null

Повертаючись до парламентських виборів на яких ви вибороли, до речі друге місце. Чи не було розчарування, коли перемогли у двох діючих нардепів, екс-голови ОДА і заступника міського голови Тернополя, але поступились нікому не відомому представнику команди «ЗЕ»?

- На розчарування не було часу – моєму синові якраз виповнився місяць, а через три дні розпочинався фестиваль “Файне місто”, який ми з друзями організовували вже всьоме. Звичайно це був особливий, меганасичений період. Щодня я мав по 5-7 зустрічей з мешканцями різних мікрорайонів. Ще краще вивчив проблематику міста та тернополян. Я реально оцінював свої шанси і знав, що мене в Тернополі практично ніхто не знає, не мав “рожевих окулярів”, тому й працював на всі 100 відсотків. Варто розуміти, що депутатство – це не мета, хіба для тих, в кого проблеми із самооцінкою. Депутатство – це лише більше інструментів, щоб вирішити проблеми мешканців. Переконаний, що будучи депутатом, я б зрушив з “мертвої точки” проблему бібліотеки-довгобуда, а у тернополян би не відібрали комфортні вагони.

У своїй передвиборчій кампанії червоною лінією у вас було те, що голос Тернополя мають почути у парламенті. На сьогоднішній день він почутий?

- Для об’єктивності, про це краще питати тернополян та керівництво міста. Як на мене, то наразі інтереси тернополян намагаються відстояти лише 2 депутати, і серед них, на жаль, немає мажоритарщика з Тернополя. Мова йде про Володимира Цабаля (ГОЛОС), саме він надіслав депутатське звернення щодо лижеролерної траси під Тернополем та Людмилу Марченко («Слуга Народу»), вона особисто взяла під свій контроль питання повернення тернополянам комфортних вагонів у потязі Тернопіль-Київ. І тут не важливо, яку силу депутат представляє, тут важливо, щоб депутат представляв тернополян, а не себе у парламенті.

І на завершення, чи плануєте йти на місцеві вибори? Якщо так, то з ким і з якою програмою?

 - Звичайно плануємо, отримавши таку підтримку на парламентських виборах від тернополян ми просто не можемо їх підвести. Щодо програми – вона буде складатися з двох частин, враховуючи загальнопартійні напрямки та проблеми безпосередньо громад. До її формування на Тернопільщині ми залучимо активних мешканців та експертів. Такий підхід допоможе не лише розробити якісний документ, але й об’єднати для його реалізації небайдужих громадян. Щодо того, з ким ми йдемо? Наголошую, що ми не женемось за кількістю і членством. Для нас важлива якість, фаховість та репутація тих, хто хоче долучитись до команди справжніх змін. І навряд ми допоможемо тим, хто вже змінив 100500 партій і розглядає нас, як чергову можливість залишитись чи прийти до влади. Тому, незважаючи на політичну турбулентність в нашій державі, спільним зусиллями ми розбудуємо острівок стабільності та розвитку в Тернополі та області. І цитуючи лідера нашої партії – все буде добре!

Довідка: Черкашин Максим Володимирович 1983 р.н., одружений, керівник громадської організації “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад”, консультант у ТРВ “Асоціації міст України”, співзасновник міжнародного музичного фестивалю “Файне місто”. На позачергових парламентських виборах 2019-го року посів друге місце, набравши 15,3% голосів (163 округ, м. Тернопіль).

Спілкувалася Ангеліна Барвінська


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews