Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Студент НУВГП зібрав свій перший 3D принер (фото)

28.02.2020 23:43   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Четвертокурсник кафедри комп’ютерних наук та прикладної математики і студент Noosphere Engineering School Теа Камії-Максим нещодавно склав свій перший 3D-принтер.

Як розповів Максим, технікою та ІТ-технологіями він цікавився ще зі школи, тому й майбутню спеціальність обрав пов’язану з інформаційними технологіями. Відкриття інжинірингової лабораторії  Ноосфера в університеті надало широкі можливості для творчості, винахідництва, розробок та експериментів.

«Найголовніше, — розповідає Максим, — це власне бажання та можливість придбати потрібні компоненти, серед яких електроніка, крокові двигуни, пластикові кріплення та інші деталі. Цікаво те, що 3D-принтер в подальшому і надрукував сам для себе окремі деталі – каретку для екструдера та кріплення для охолодження моделі. Що стосується особливих навиків, то для того, щоб зібрати виріб, мені знадобилося вміння паяти  та програмувати, розуміння основ радіоелектроніки та базові знання в області механіки.

Сценаріїв використання 3D-принтера – величезна кількість і кожен може знайти щось своє. 3D-друк виконується з використанням різних матеріалів  – від полімерів на кшталт нейлону чи полікарбонату до глини та бетону. Зараз є навіть прототипи, які друкують їжею – шоколадом чи напівфабрикатами. Поки що я виготовляю тестові моделі з пластику для калібрування принтера:  іграшки, брелоки, мерч. Також потрібно ще попрацювати над температурними режимами друку різними пластиками. Так, минулого тижня я друкував багатокутники-силаедри прозорим крихким пластиком, а вже  наступного планую виготовити запасну шестерню з інженерного нейлону.

До слова, це не основний проект, над яким я працюю в Noosphere Engineering School. Зараз завершується робота над сервісом агрегації архівних метеоданих  «Lametsy». Ця система зможе надавати інформаційну підтримку державним, освітньо-науковим, громадським та бізнес-проектам. Ми з командою  збираємо архівні метеодані, починаючи з ХХ ст., які будуть миттєво компонуватися та візуалізуватися  для користувача. Крім того, є можливість застосовувати елементи математичної статистики для визначення змін клімату, впливу об’єктів людської діяльності на навколишнє середовище. 

Багатофункціональний комплекс дозволить оцінити кліматичні показники, спрогнозувати та врахувати вплив метеорологічних факторів на продовольчу, техногенну та енергетичну безпеку, сформувати ціну на агропродукцію. Також в планах є синхронізація з вимірювальними приладами та пристроями користувача. Наразі сервіс запущений в режимі бета-тестування та є у вільному доступі за посиланням lametsy.pp.ua».

Максим не збирається зупинятися на досягнутому та продовжує  експериментувати. У його планах покращення та розширення функціоналу  сервісу «Lametsy», конструювання 3D-сканера та вступ до магістратури в НУВГП.

Розмовляла Наталія Пархомчук

За матеріалами НУВГ

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews