Які фінансові показники ОТГ Тернопільщини за 2019 рік?

20.03.2020 18:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

Радник з питань муніципальних фінансів та управління  Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда здійснив аналіз фінансових показників об’єднаних територіальних громад Тернопільської області за результатами діяльності у 2019 році.

Вдалося з’ясувати, що основними статтями доходів в громадах Тернопільщини залишаються податок доходів фізичних осіб (61%), єдиний податок (17%), податок на майно (12%), акциз (7%) та інші надходження, які складають 3% від загального фонду бюджету. Порівняно з 2018 роком загальні доходи об’єднаних територіальних громад збільшилися на 18%.

null

Середній показник від сплати податку доходів фізичних осіб збільшився на 20,7%. Також виросли на 19% надходження від єдиного податку  та на 22,1% від податків на майно.

Незмінними лідерами за показником доходів на одного мешканця залишилися Байковецька ОТГ (12 930 грн.), Настасівська ОТГ (7 862 грн.) та Тернопільська ОТГ (6719 грн.). В середньому показник доходів на одного жителя серед громад Тернопільської області складає 3190 грн.

«Спостерігається загальна динаміка росту надходжень до бюджетів ОТГ Тернопільщини, всі громади показали приріст доходів відносно 2018 року. Також вселяють оптимізм успіхи в управлінні доходами в окремих громадах. Якщо ж відмічати проблеми, то у кожній групі доходів загального фонду (ПДФО, єдиний, майно, акциз) є громади, що мають спад надходжень, що зумовлено залежністю даних ОТГ від одного або кількох найбільших платників податків на їхніх територіях. Також хотілося б бачити збільшення долі місцевих податків і зборів у  дохідній базі ОТГ та зменшення рівня дотаційності бюджетів», – зазначає радник з питань місцевих фінансів Тернопільського РО Сергій Триюда.

null

У чотирьох громад області наявна реверсна дотація – у Байковецькій ОТГ 12,2%, Настасівській  9,4%, Тернопільській 3,9% та Гусятинській громаді 0,9%. Найбільший рівень дотаційності спостерігається у Колиндянській (42,5%), Мельнице-Подільській (44,7%), Коропецькій (45%) та Золотопотіцькій (49%)  громадах.

Найкраще співвідношення видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду (без трансфертів) у Тернопільській, Теребовлянській, Борщівській, Зборівській, Білецькій та Лановецькій ОТГ – у всіх менше 20%.

null

Зазначимо, що програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews