Як правильно харчуватись під час карантину. Топ-5 страв з гречки

21.03.2020 17:12   Опубліковано : Новини Львівщини
Джерело: myvin.com.ua

Нещодавно вінничани в місцевих магазинах закупили рекордну кількість продуктів. Відтепер більшість містян знаходяться вдома та не знають, як себе реалізувати. Карантин став чудовою нагодою спробувати себе  в якості шеф-кухаря на власній кухні.

Ми спитали поради у вінницької дієтологині - Тетяни Фардіголи, які страви можна готувати та споживати всією родиною, щоб було смачно та корисно. Адже сидіти вдома три тижні з великою кількістю смаколиків небезпечно! Можна з легкістю набрати зайві кілограми.

Завжди позитивно налаштована Тетяна, звертає увагу на необхідність контролювати власні харчові звички. Багато людей в стресових ситуаціях починають споживати багато шкідливих продуктів, що вкрай негативно впливає на здоров’я. Звичайний темп життя зараз змінився через малу фізичну активність. Тому, вінничанам треба звернути увагу на правильність у харчуванні: 

“Карантин - це такі собі незаплановані канікули і відпустка! - говорить Тетяна Фардігола. - А що наші люди роблять в такі дні? А особливо коли нервове напруження на висоті? Правильно, - їдять! Ну не пропадати ж тій гречці, якою затарилися на рік вперед? Треба варити і їсти, але вона вже за тиждень всім добряче набридла, «і в борщі, і в каші», як то кажуть! Тому, я трішки вам розкажу, як можна приготувати її смачно і максимально корисно! Але не забуваємо, головне правило карантину: не переїдаємо!”

Як правильно харчуватись під час карантину. Топ 5 страв з гречки


Отже спочатку корисні поради від дієтологині, як правильно приготувати гречку:

  • Саме перше і найважливіше, гречку перед приготуванням потрібно ретельно помити!
  • Далі визначаємо скільки нам потрібно готової каші! Зазвичай гречку готують 1:2, тобто на 1 склянку гречки потрібно 2 склянки води (холодної!)!
  • Готуємо гречку на маленькому вогні, під закритою кришкою близько 15-20хв, не довше, вона переварена втрачає свої смакові якості!•Після приготування даємо їй постояти трішки під закритою кришкою, так би мовити «дійти» і вистигнути, а далі додаємо вершкове масло, або корисну олій. 

Як правильно харчуватись під час карантину. Топ 5 страв з гречки

До відома кулінарів! Гречку можна варити не лише на воді. Це може бути будь-який бульйон, або зелений чай (так так, опечатки немає, саме на зеленому чаї, приготованому заздалегідь, вона буде мати надзвичайний смак і аромат)
Гречку не обов’язково варити, її можна залити водою на ніч і зранку у вас буде чудова, жива каша. Заливати можна не тільки водою, це може бути: будь-який сік - овочевий чи фруктовий, чай, або бульйон.

На наше прохання Тетяна Фардігола підготувала Топ-5 страв з гречки:

1. Гречана каша з фетою і помідором.
Відварити гречану кашу, будь-яким способом, додати корисну олію (рекомендовано гарбузову), щоб надати гречці надзвичайного смаку достатньо додати в неї спецій (трави Провансу, або грецькі, чи ті які вам до душі). А далі все просто, нарізаєте кубиком помідор і фету викладаєте зверху, можна додати часнику чи листя черемші за смаком (на карантині можна) і листя базиліку! Головне в цій страві пам’ятати, що чим простіше тим смачніше!

Як правильно харчуватись під час карантину. Топ 5 страв з гречки


2. Салат з гречки
Відварити невелику кількість гречки. Беремо будь-які овочі, з яких ви любите робити салат, нарізати їх дрібненько, додаєте гречку, сіль, спеції, корисну олію, зелень і вже готова надзвичайно корисна і смачна страва! За дієтичними нормами вона просто ідеальна! Але якщо ви любите «грубішу» їжу, можна додати варене, або запечене куряче філе.

Як правильно харчуватись під час карантину. Топ 5 страв з гречки

3. Гречаники
У відварну гречку додаємо яйця, курячий, або фарш із яловичини, трішки кукурудзяного крохмалю, моркву і цибулю потерті на мілку тертку, сіль, спеції. З готової суміші формуємо котлетки, які запікаємо в духовці на пергаменті, або обсмажуємо на антипригарній сковорідці на кокосовій олії!
Подавати разом з салатом зі свіжих овочів.

Як правильно харчуватись під час карантину. Топ 5 страв з гречки

4. Млинці з гречаного борошна
Щоб це було зовсім дієтичною стравою, готуємо на антипригарній сковорідці. Якщо сковорідка не надто надійна, то її варто трішки змащувати кокосовою олією.
Нам потрібні яйця, підсолоджувач або сіль, молоко, трішки соди і гречане борошно. Готуємо по схемі тоненьких млинців, все змішуємо, готуємо рідке тісто і випікаємо млинці. Вони будуть темні, але дуже смачні і корисні. Начинка на ваш смак. Можна робити, як солодкі начинки так і овочеві чи м’ясні.

Як правильно харчуватись під час карантину. Топ 5 страв з гречки

 

5. Молочна, гречана каша з ягодами, гранолою і горіхами. 
Відварити кашу на воді. Молоко прокип’ятити окремо, або просто підігріти, або використовувати холодне, як кому до вподоби! Молоко може бути не лише тваринне, рослинне теж чудово підійде. Кашу залити молоком, додати мед, подрібнені горішки, пару ложок готової граноли і будь-які ягоди за смаком (можуть бути заморожені).

Як правильно харчуватись під час карантину. Топ 5 страв з гречки


Сподіваємось, що поради Тетяни Фардіголи прийдуться до смаку вашій родині. Отримати пораду стосовно харчування та дієтології ви можете безкоштовно в режимі онлайн за посиланням. Головне пам’ятайте, що будь яка ситуація відкриває перед нами нові можливості, тож радимо вам сприймати приготування їжі, як своєрідну антистресову терапію.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: myvin.com.ua