У ЛОЛЦ МОЗ костюмів індивідуального захисту вистачить на тиждень

10.04.2020 12:25   Опубліковано : Патрік Скеля
Джерело: Щоденний Львів

Надія - на благодійників, які знайдуть і придбають ці дефіцитні костюми там, де їх хоч як можна купити.

Читайте також

На Львівщині від коронавірусу померла друга людина

Найбільш точні ПЛР-тести на коронавірус тепер роблять не тільки в Києві, а уже і в лабораторіях більшості обласних центрів. Їх вважають найбільш точними при виявленні нового коронавірусу. Про те, як досліджують коронавірус в Львівському обласному лабораторному центрі міністерства охорони здоров'я України, DW розповів заступник директора закладу Олег Когут, пише - Щоденний Львів.

Тепер підозрювані на COVID-19, наприклад, на Львівщині чекають на результат не 5-6 днів, як раніше, а можуть отримати його за добу. У підозрюваного на коронавірус у лікувальному закладі беруть мазок з носоглотки. Далі пробірки з біоматеріалом з лікувального закладу везуть у лабораторний центр. Тут його реєструють. Далі йде виділення РНК, накопичення та ідентифікація. Для цього потрібна низка спеціального обладнання: наприклад, так звана шафа біологічної безпеки, в якій вмонтована система вентиляції, і в якій є система біозахисту, тобто бактерицидні лампи, які унеможливлюють потрапляння з навколишнього середовища зайвих частинок. Це - перша частина, де проводиться підготовка проб. А далі є низка інших приладів, через які проходить уже накопичення, виділення та ідентифікація РНК. Тому процес є таким тривалим.

На тому обладнанні, яке сьогодні є в нашому лабораторному центрі, для проведення повного циклу дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції потрібно 8 годин, а іноді і довше.

Пропускна спроможність нашого лабораторного центру наразі -  40 проб на день, але ми плануємо цю кількість збільшити. Якщо залучимо ще іншу лабораторію, з якою вже підписані документи, то зможемо робити до 100 проб на день.

Зараз у нас задіяні 18 працівників двох лабораторій: у вірусологічній лабораторії у нас працює вісім фахівців: два лікарі і шість осіб середнього медичного персоналу. А в лабораторії особливо небезпечних інфекцій - десять фахівців: Три лікарі і сім - середньої ланки. Вони працюють позмінно, групами, тобто, всі ці люди на різних етапах задіяні в процесі проведення досліджень.

Наші лікарі проходили відповідне навчання на базі Центру громадського здоров'я МОЗ України. Вони постійно і системно проходять курси підвищення кваліфікації. Так само і середній медичний персонал проходить відповідне навчання. 

Рівень нашої лабораторії відповідає такому рівню, як BSL-2. Тобто, біологічна безпека повинна відповідати високим стандартам: як для працівників, так і для приміщення, щоб в проби часом не потрапило щось зі сторони і дало неправдивий результат.

Для захисту від цього вірусу тих костюми індивідуального захисту, які ми маємо, цілком достатньо. Це такі самі костюми, які є в лікарів інфекційної лікарні, які працюють з хворими на коронавірус. Єдина проблема є в тому, що зараз цих костюмів бракує, а купити їх немає де. З різних сторін нам обіцяють благодійники допомогти з засобами індивідуального захисту. Ми на це сподіваємось, бо нам їх дуже бракує. З тим навантаженням, що в нас є, костюмів індивідуального захисту вистачить на 7-10 днів.

Передовсім, відбувається знезараження методом автоклавування. А далі в  нас є договір з фірмою, яка забирає всі наші медичні відходи, і вона все це утилізує.

Як часто ПЛР-тести спростовують швидкі-тести? Поки що в нас такого не було, але це - цілком можливо. Швидкі тести - менш чутливі.  Ними визначають антитіла, коли вже в організмі людини збудник є вже хоча би 5 днів, а в принципі, 7 днів і більше, тільки тоді виділяються антитіла. Тому, якщо збудник потрапив тільки в перші дні, швидкі тести нічого не покажуть.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Щоденний Львів