Сергій Волохатий

Сергій Волохатий

Експерт із висвітлення та комунікації Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою»

Фінансисти тернопільських громад знову навчалися

03.05.2020 13:16   Автор : Сергій Волохатий
Джерело: TeNews

Більше 30 учасників з 27 громад Тернопільщини взяли участь у вебінарі «Управління власними фінансовими ресурсами ОМС: новації законодавства, пошук резервів, застосування регуляторних процедур», який організували радники Тернопільського регіонального офісу «U-LEAD з Європою».

Програма заходу включала низку питань, серед яких основні фінансові показники доходів бюджету ОТГ в І кварталі 2020 р, зміни в законодавстві, що мають вплив на бюджет ОТГ та особливості регуляторних процедур при прийнятті рішень про місцеві податки та збори.

За словам Сергія Триюди, радника з питань муніципальних фінансів та управління, структура доходів загального фонду бюджетів громад області залишилася практично незмінною, порівняно з 2019 р. – ПДФО-60%  (у 2019 – 61), Податки на майно – 10% (у 2019 – 12%), Єдиний податок – 20% (у 2019 – 17%), доля акцизу та інших надходжень не змінилася, відповідно  7% та 3%. «Власні доходи загального фонду 49 ОТГ Тернопільщини, що перебувають на прямих міжбюджетних відносинах з держбюджетом, виросли у І кварталі 2020 року на 14,7% до відповідного періоду минулого року. Якщо говорити про перший місяць карантину березень, то тут відмічаємо сповільнення росту відносно квартального показника – всього 10,2%. В розрізі ОТГ за І квартал найбільший приріс доходів загального фонду до аналогічного періоду 2019 р є у Почаївської (+51%),  Колиндянської (+47%), Васильковецької (+39%), Трибухівської (+38%) та Великогаївської громад (+38%)», – розповідає експерт.

«Хочеться подякувати за можливість взяти участь у вебінарі. Тренінг був цікавим і необхідним. Всі теми, які обговорювались, є актуальними та вкрай важливими. Подача інформації спікерами була доступною і лаконічною, що дало можливість почерпнути нові знання, які ми зможемо використовувати в практиці. Це додало нам впевненості у правильності вже проведеної роботи. Родзинкою онлайн-семінару став розіграш довідника для найбільш активного учасника.  Пожвавивши свою участь у тренінгу ми одержали приз. Щиро дякуємо», – ділиться враженнями  Марія Нетреб'як, начальник фінансового відділу Трибухівської ОТГ.

Учасники заходу разом з тренером розглянули практичну ситуацію, яка дозволила наочно побачити як впливає розмір ставки місцевих податків на динаміку надходжень до бюджету. Юридичні аспекти та процедуру затвердження регуляторних актів учасникам пояснив Михайло Лисиканич, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування.

null

«На сьогоднішньому семінарі ми проаналізували основні показники доходів бюджетів об’єднаних громад Тернопільської області в 1 кварталі, а також звернули увагу на чинники, які спричинили зменшення надходжень в місцеві бюджети. Розглянули зміни до законодавчих актів у зв’язку з поширенням #COVID19, у частині податкових змін. Також покращили знання у застосуванні регуляторних процедур при встановленні місцевих податків і зборів.  Інформація, яку ми отримали є актуальною у період карантину», – коментує Світлана Щур, представниця Білецької ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews