Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

У Рівному на місці десятка дерев збудують футбольне мініполе

08.05.2020 10:12   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: 4vlada.com

На території Рівненської загальноосвітньої школи №13 на Гагаріна, 53 зрізали більше десятка дерев, щоб втілити проєкти-переможці конкурсу громадського бюджету – побудувати футбольне мініполе та встановити спортивні тренажери.

Пише "Четверта влада".

Це обурило екологічних активістів. Вони кажуть, що підстав для зрізання дерев не було. Керівник школи та вчитель фізкультури, який є автором проєктів, вважають, що для дітей це потрібно. Ми поспілкувалися з людьми, які причетні до зрізання дерев, і з тими, кого це непокоїть.

За громадські гроші

Восени 2019 року школа №13 перемогла із двома пропозиціями на конкурсі громадських проєктів, які мають фінансуватися з бюджету. Один – це облаштування мініфутбольного поля 42 на 44 метри зі штучним покриттям за мільйон гривень. Інший – встановлення спортивних тренажерів на вулиці за 248,5 тисяч гривень. І те, і те мають зробити протягом 2020 року.

null
Таким приблизно має бути мініфутбольне поле на території школи №13. Ілюстрація з rivne.pb.org.ua

В описах проєктів не вказано, де саме мають бути поле і тренажери. Серед ілюстрацій щодо футбольного поля є фото нинішнього шкільного стадіону. Тому видається, ніби нове поле має бути там. В ілюстраціях до тренажерів – скриншот із гугл-карти, на якому окреслене місце їхнього майбутнього розташування.

null
Червоним прямокутником виділена ділянка, де, за проєктом, мають бути тренажери. Але насправді її, удвічі більшу, вже готують під мініфутбольне поле. Ілюстрація з rivne.pb.org.ua

 

Невідповідність між задумом і втіленням

Про зрізання дерев на території школи повідомила керівниця Ресурсного центру з екологічної освіти Рівненського міського Палацу дітей та молоді Варвара Рискова. На своїй сторінці у соцмережі вона опублікувала фото майданчика з пеньками та купами гілок.
«Зрізати дерева, які нарешті досягли того віку, коли вони можуть максимально виконувати свою функцію! Геніальне рішення!» – написала Варвара Рискова. Фото з її допису

Керівниця Екологічного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді Ірина Куроченко розповіла, що, за проєктом, мініфутбольне поле мало бути на місці старого стадіону, а тренажери – деінде. Але на якомусь етапі локації змінилися.

Жінка каже, що, зі слів різних людей, школа має дозволи на видалення 27 дерев: 9 – по периметру пришкільної території (через облаштування нового освітлення), 18 – на місці майбутнього поля. Ірина дозволів не бачила.

Дерева зрізали в основному через омелу – напівпаразита, який витягує із них вологу і поживні речовини і призводить до виснаження й загибелі дерева. Але на ділянці зрізали різні дерева: ясени, липи, берези. За словами екологині, омела рідко приживається на березі. На залишених березах омели немає, як і на гілках спиляних. Гілля вивозили 30 квітня чоловіки на двох тракторах. Куди везуть, сказати відмовилися

Три перші зрізані дерева на території школи жінки побачили приблизно у двадцятих числах квітня. Наступні зрізали невдовзі потому. Тоді і з’явилося повідомлення від Варвари Рискової.

«Це здорові дерева віком 30-40 років, їх садили учні з року в рік, коли побудували школу. І якщо там були сухі гілки чи омела, то це не привід видаляти цілі дерева. Омелою у нас пів міста вражено, із нею можна боротися інакше», – розповідає Ірина Куроченко.

Екологиня каже, що не всі молоді дерева, посаджені на заміну видалених, приймаються і не одразу починають приносити користь довкіллю. Знищення зрілих неаварійних дерев вона вважає дикістю.

Жінки припускають, що дозвіл міг бути виданий із порушенням. Бо у школі хотіли звільнити територію. Вони не знають, хто і коли дав дозвіл на зміну локації майданчиків, але вважають, що це могло статися після затвердження проєктів.

На думку Ірини Куроченко, тренажери можна було б розмістити і в інших куточках території. Наприклад, з якогось краю теперішнього стадіону або на місці колишньої теплиці. 

null
Це занедбаний метеорологічний майданчик 13 школи. Тренажери могли розмістити і тут, розширивши його

Через багато запитань співзасновниця рівненської громадської організації «Сад історій» Оксана Майборода надіслала запит до Державної екологічної інспекції Поліського округу, а також до Управління житлово-комунального господарства Рівненської міської ради, де видають дозволи на спилювання дерев.

Склад спеціальної комісії можна побачити в публікації «Четвертої влади» про саботаж міської програми з озеленення.

«Сад історій» має дослідження про те, що місто перегрівається без листяних дерев і влітку 2023 року більша частина його поверхні, за прогнозами науковців, матиме температуру понад 26 градусів за Цельсієм. 

«Дерева ми вже не повернемо, але розібратися, чи все законно, треба. У нас у місті масово зрізають дерева. Дикі методи на фоні кліматичних змін», – каже керівниця Екологічного центру.

Дітям на благо

Директор школи № 13 Михайло Бєлік розповідає, що зараз там навчається півтори тисячі дітей. На фізкультуру може виходити одночасно 4-5 класів. Тому школі краще зберегти старий стадіон і зробити нові футбольне поле та тренажерний майданчик.

«2019 року ми зробили новий дитячий майданчик, і частковим його продовженням буде новий тренажерний. Це комплекс», – розповідає Михайло Бєлік.

Також у школі планують облаштувати майданчик для волейболу.

Директор каже, що на території школи є не один десяток «стовбурів» дерев, які вже попадали. Мовляв, минулого тижня упала стара черемха. Це небезпечно для дітей. Тому садять нові дерева. 

Михайло Бєлік показав дозвіл на зрізання дерев від міського Управління житлово-комунального господарства. У ньому також ідеться про те, що школа сама подбає про утилізацію деревини. У наказі з Управління ЖКГ вказана точна кількість і назви дерев, але не вказано, де саме на території школи їх мають зрізати. 

Куди поділи зрізане, Михайло Бєлік каже не зразу. На його думку, це не повинно цікавити екологів. За його словами, 4 куби деревини лишилося на потреби школи, 8 кубів – продали приватному підприємцю, а зароблені гроші поклали на рахунок школи. Кому саме продали – не повідомляє. Натомість питає, чи знає журналістка, скільки коштує зрізати дерево. Мовляв, за зрізання дерев з омелою треба було б ще доплачувати.

Гілки зрізаних дерев вивозили два трактори у четвер, 30 квітня. Чоловіки у спецодязі відмовилися сказати куди. Мовляв, питайте у директора школи. Пізніше один із них сказав: «Якби я був при владі, не знаю, що б їм зробив за ці дерева».

Михайло Бєлік каже, що місця для розміщення майданчиків були задумані від початку. Де зрізали дерева, діти роками грали у футбол. Там витоптана трава і утрамбована земля.

«Там була тріснута акація, сухі дерева і з омелою. Тепер діти гратимуть у футбол не на землі, а на сучасному покритті», – каже директор школи.

Автором проєктів виявився учитель фізичної культури школи №13 Олександр Паламарчук. Він тренує шкільну футбольну команду. У розмові дублює зміст слів директора: і про локації, і про дозволи, і про заняття фізкультури.

«У школі дітей багато, а поле футбольне – одне. Дітям нема де грати», – каже Олександр Паламарчук.

Депутат каже про жертву

Депутат Рівненської міської ради від округу №34, де розташована школа, – це Олександр Чубай. Біля під’їзду одного з будинків поблизу школи – листівка із фотографією Олександра Чубая та його сім’ї.

Каже, що знає про майбутні майданчики у загальному. Що до нього вже телефонували громадські активісти і він намагався розібратися в ситуації.

Думає, що фото старого стадіону треба сприймати лише як ілюстрацію того, що діти потребують покращення умов для спортивних занять на вулиці. Воно не означає конкретне місце розташування нового.

За його словами, у 90% проєктів громадського бюджету не вказано точні місця розташування об’єктів, бо вони – пропозиції, а не справжні проєкти. Олександр Чубай каже, що деревами пожертвували на користь дітей.

У пришкільному районі не бракує спортивних майданчиків

В описі проєкту футбольного мініполя йдеться про те, що мікрорайон «один із перших» за кількістю мешканців і останній – за кількістю сучасних спортивних майданчиків. Це не так. Поряд зі школою на території між кількома будинками на Богоявленській, 6-8 готують для загального користування спортивний майданчик площею 479 квадратних метрів. Вуличні тренажери встановлені у спільному дворі будинків на Гагаріна, 45, 49, 47 та Богоявленській, 4А. Це також мікрорайон школи №13.

Також є відкритий футбольний спортивний майданчик між будинками на Князя Романа, 4 і 6 та Гагаріна, 67 – це сусідній зі школою квартал. Поле не має штучного покриття, але там часто грають у футбол і діти, і дорослі. А у спільному дворі будинків на Богоявленській, 2 і 4 – кілька років тому встановили спортивний майданчик від «Фонду Кличків».

Джерело: https://4vlada.com


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 4vlada.com