Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

Органіка, туризм, безпека: такі проєкти громад підтримані на Рівненщині

19.05.2020 07:12   Автор : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews
Цьогоріч фінансову підтримку з бюджету Рівненщини отримають 25 проєктів мікробізнесу на загальну суму 2,9 млн грн. Загалом, на обласний конкурс було подано 75 пропозицій, а серед відібраних левову частку складають проєкти, подані об’єднаними громадами: 20 з 25.
 
Ще однією особливістю цього конкурсу стало те, що окремим рядком прописано фінансування проєктів співробітництва громад. Як зазначив керівник Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Руслан Сивий, з такою пропозицією офіс звертався до керівництва ОДА.
«Співробітництво громад – дуже важливий чинник, бо дає можливість об’єднувати оригінальні ідеї та спільну можливість їх реалізації.  Наприклад, проєкт «Підвищення рівня безпеки населення в ОТГ Рівненської області шляхом утворення місцевих (добровільних) підрозділів пожежної охорони та запровадження навчального проєкту «Безпековий простір» поєднав Білокриницьку ОТГ Рівненського району, Бугринську ОТГ Гощанського району, Боремельську ОТГ Демидівського, Миляцьку ОТГ Дубровицького, Немовицьку ОТГ Сарненського, Привільненську  та Смизьку ОТГ Дубенського району.
Серед інших відзначу такі цікаві проєкти, як вирощування органічних плодоовочевих культур, який разом з партнерами подала Бугринська ОТГ та проєкт Козинської об’єднаної громади  «Стимулювання розвитку малого середнього бізнесу у сфері сироваріння на території Рівненської області». Ці про\кти отримають по 150 гривень для їхньої реалізації», - розповів він.    
На думку експерта з питань розвитку громад і територій Програми  «U-LEAD з Європою» Тараса Микитина, те, що на черговому обласному конкурсі розвитку територіальних громад проекти ОТГ стали переможцями у багатьох напрямках, не  випадковість.
«Для  досягнення результатів із проєктними менеджерами громад у Рівненському регіональному офісі тільки у 2019 році проведено 5 семінарів з проєктного менеджменту та з розвитку технологій, які є перспективними. Завдяки Програмі  «U-LEAD з Європою»  представники громад також мали можливість перейняти досвід у  вітчизняних та зарубіжних колег.  При офісі функціонує й постійно діюча школа проєктного менеджменту, в якій основна увага приділяється підготовці проєктів під конкретні оголошені конкурси та аналізуються вже реалізовані ідеї.
Особливий акцент робиться саме на органічне землеробство, переробку молока, туризм, безпеку громадян, бо це пріоритетні напрямки сільського економічного розвитку», - наголосив він.
Серед інших переможців відзначимо проєкт Шпанівської ОТГ зі створення туристично-культурного центру в с. Хотин. Сума фінансування становить 150 тис. грн. Центр буде облаштований в Хотинському клубі та стане мультифункціональним культурним осередком, який прийматиме мешканців та гостей громади.
 
Проєкт «Створення рекреаційної зони відпочинку на березі озера Нобель», поданий Локницькою ОТГ, отримає 62 тис. грн., а міжмуніципальна співпраця Демидівської, Бокіймівської та  Боремельської об’єднаних громад і Вовковиївської сільської ради Демидівського району для запровадження збору твердих побутових відходів буде профінансова на 180 тис. грн.
 
Нагадаємо, що самі проєкти передбачають дольову участь держави і громади, а такий конкурс з підтримки поданих ідей  проводиться на Рівненщині вже понад 10 років. 
 
А з усіма проєктами-переможцями можна ознайомитися за цим посиланнямhttps://www.rv.gov.ua/perelik-proektiv-konkursu-2020?v=5eb53c53e28de
 
За матеріалами Регіонального Офісу програми «U-LEAD з Європою»

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews