Тернопільщина: померла легендарна зв’язкова УПА Марія Штепа

01.06.2020 15:43   Опубліковано : Анастасія Флейтута
Джерело: TeNews

Відійшла у вічність легендарна зв’язкова УПА Марія Штепа. Цьогоріч жінці виповнилося 96 років.

З підліткового віку вона брала активну участь у діяльності патріотичної організації «Просвіта» та молодіжної ОУН. Вона була зв’язковою працюючи у райфінвідділі села Білобожниця. Тоді, жінка помагала повстанцям ліками, попереджувала про небезпеку, за що згодом була арештована. Проте, попри страшні тортури у КПЗ вона не викрила своїх побратимів.

Ув'язнення Марія Штепа пробула у Мордовії — 10 років працювала на лісоповалі. Після повернення із заслання, вона не перестала боротися за Україну. Жінка, продовжувала підтримувала націоналістичний дух на рідних теренах, а згодом брала активну участь у політичному житті країни. Історію свого життя та здобуті знання Марія Штепа виклала 10 книгах власного авторства. Також, п. Марія створила музей політв’язнів та репресованих у Чортківському районі у приміщенні Бучацького

За величезний вклад у створення нашої держави, у 2016 році Марію Штепал Президент України нагородив орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

До слова, похорони відбудуться 2 червня о 12:00 год у церкві Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews