Обережно: На Тернопільщині зацвів борщівник

26.06.2020 23:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) — отруйна багаторічна рослина. Трапляється майже на всій території України – на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. За розмірами може досягати 6 метрів у висоту. Утворює густі зарості. Борщівник – рослина, що може вбити.

Рід Борщівник, або Негасіеит у світовій флорі налічує майже 70 видів. У флорі України їх росте 5 видів. Ряд видів борщівника в генеративний період досягають значних розмірів - до 3 - 6 м заввишки, утворюючи головну парасольку від 90 до 120, іноді до 150 см в діаметрі. Листки часто досягають довжини до 2 або навіть до 3,5 м завдовжки. Назва "Гераклова трава" походить від латинської назви роду. Завезений з Кавказу.

Українська назва рослини пов’язана з використанням її у їжу, конкретно - в борщі. У ряді районів рано навесні молоде відростаюче листя цієї рослини використовують для додавання в овочеві або м'ясні супи (борщі). Їх так само маринують (молоді зростаючі пагони), солять (листя), виготовляють цукати з стебел, сушать листя, попередньо вимочуючи або відварюючи для видалення ефірної олії і кумаринових сполук.

Борщівник Сосновського має токсичну дію на шкіру. Небезпечним є не тільки сік рослини, але і її пилок, аромат (запах) і навіть роса. Сік борщівника, потрапляючи на шкіру, завдяки речовинам в своєму складі, підвищує її чутливість до ультрафіолетового випромінювання. В результаті під дією сонця виникають сильні сонячні опіки (аж до 3 ступеня). Висока активність борщівника на світлі пов’язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин – фурокумаринів – які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільше фурокумаріни накопичуються в ворсинках та в листках. Найбільш сильні опіки борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні.

null
Фото: Віктор Аверкієв

Викликає важкі наслідки для організму і пилок борщівника, який здатний проникати навіть крізь одяг. Сік або пилок при попаданні в очі може призвести до сліпоти.

Вдихання пилку борщівника або ефірних масел здатне значно нашкодити дихальній системі і навіть привести до летального результату. Наслідками такого токсичного впливу є розпухання гортані і задуха.

Ознаками інтоксикації (отруєння) борщівником є такі симптоми: головний біль, запаморочення, нудота, блювота, підвищення температури тіла аж до 40 градусів за Цельсієм. 

Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити цю ділянку одягом або пов’язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. У такому розчині кумарин, його похідні і ефірні масла розчиняються краще, а тому більшою мірою і швидше видаляються зі шкіри. Потім уражені ділянки доцільно змастити будь-яким засобом від опіків. Велике накопичення кумаринів в організмі людини призводить до розвитку хвороби, яка називається вітиліго.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, ставлення до нього повинно бути, як до карантинної рослини, необхідно регулярно вживати заходи для запобігання його поширенню: систематичне скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів забезпечує знищення рослини, а також скошування  уздовж берегів річок, узбіч доріг. Оскільки розмножується борщівник тільки за допомогою насіння, слід не допускати появи квітконосів, тому що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати.

Віктор Аверкієв


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews