2 липня Всесвітній день собак - історія Лакі, або як живуть собаки у Словаччині

02.07.2020 14:13   Опубліковано : Олена Мудра
Джерело: TeNews

2 липня Всесвітній день собак - свято не офіційне, але дуже потрібне, адже собаки і люди сотні тисяч років живуть поряд одне з одним. Щодня ми бачимо як щасливих домашніх песиків, так і безпритульних, які потерпають не тільки від холоду і спеки, а ще і від байдужості до них людей. Собака найбільше щаслива, коли в неї є двоногий друг, тому у Всесвітній день собак побажаємо усім собакам знайти свої домівки!

Домашні собаки у різних країнах зі своїми господарями живуть відповідно до правил і законів. І, заводячі чотирелапого друга за кордоном, господарі мусять виконувати усі вимоги, щодо утримання собаки.

Родина тернополян Миколи та Наталі Баран з 2013 року проживає у Словаччині. Малюка Лакі породи джек рассел купили, ще не знаючи правил утримання собак і котів у цій країні. Через рік родина, прогулюючи песика, отримала штраф за те, що пес не зареєстрований і без жетона з посиланням на господарів. Про те, як організовано співіснування тварин і людей у Словаччині розкаже господиня Лакі Наталія Баран.

Наталія Баран: "Як тільки приїхали в Словаччину, дуже захотіли мати друга з яким можна було б розділяти такі гарні моменти. Так з’явився Лакі. Ми його купили через Інтернет. В нього немає документів чи родоводу. Йому 6. Спочатку гриз нам ліжко, туфлі, шапки, все, що міг дістати, не давав вночі спати, хотів гратись. Але виховав в нас з чоловіком терпіння, режим і відповідальність. Ми всюди разом. Сьогодні наш вірний друг ще і чудовий нянька для нашого синочка. Він є важливим членом нашої маленької сім’ї. Знаємо, що ми для нього все, тому кожен день стараємось любити його ще більше!

Кожний собачка у Словаччині має мати реєстрацію за місцем проживання, і кожного місяця платяться внески, з яких покращують умови для собачників. Гроші ідуть на спеціальні закриті парки для вигулу, спеціальні смітники з пакетиками, адже тут всі прибирають за своїми собачками. Кожний собака має на нашийнику значок, навіть якщо загубиться - легко знайти господаря. Ці правила ми вивчали доки жили в місті. Коли завели Лакі ми не знали, що якщо не зареєструємо вчасно собаку отримаємо штраф. І дійсно заплатили! А в перший рік, навіть, не здогадувались про такий закон. Одного дня гуляли собі, до нас підійшли патрульні і спитали "Де значок в собаки?" і виписали штраф, ось так.

Зараз ми живемо в своєму будиночку за містом, тому вже не в курсі, що робиться в місті, які зміни що до собак. Але виявлявилось тут є закон, який забороняє тримати собак на ланцюгу. Тобто - не можна прив’язувати. Тільки просторий вольєр. І за тримання собаки на ланці штрафують!

До речі, щойно задумалась, що ніколи не бачила безпритульного собаку тут! Тобто, не ходять собаки по місті, так як в Тернополі, завжди боялась ввечері йти додому, бо жила біля ринку. Тут є багато притулків для собак. І ще помітила «моду» брати собачку з притулку, нарівні з тим, як і купувати породисту собачку. Часто бачу гарно доглянутих «дворняжок».

Але і з притулками не усе гаразд. Тут теж проблеми з цим. Є багато притулків. Ми завжди передаємо туди корм чи деякі речі. Але є спеціальні групи та форуми, де збирають кошти і все потрібне. Найгірше в циганських поселеннях, там все неконтрольовано. Але вводять нові закони, щоб вберегти від знущання собак. Незабаром мають прийняти закон, щоб заборонити в тих поселеннях «заводити» собак.

Для дітей у Словаччині є «лісові» школи, де з маленького вчать діток ставитись з повагою і обережністю до природи. Про те як поводитись з тваринками і рослинками. Як поважати ліс і його мешканців.

Я ось думаю, добре, що мене і мого чоловіка батьки з дитинства навчили любити тваринок і піклуватись про них. Я обов’язково передам цю любов своїй дитинці! Я не уявляю своє життя без таких чотириногих друзів!"

Наталя та Микола Баран зняли про свого улюбленця Лакі фільм.

Порода джек рассел тер'єр дуже товариська до людей. Собачки приймають участь у всіх подіях, які відбуваються у родинах.

З Вікіпедії: "Порода була створена Джоном Расселом у Великій Британії у першій половині XIX століття. Англійський пастор, на прізвисько Джек, був азартним та заповзятим мисливцем на лисиць. Тому у своїй селекційній роботі над породою він намагався поєднати спритність, швидкість та розум. Для створення породи парсон-рассел-тер'єрів схрестили з таксами і вельш-коргі. За характером порода сильно відрізняється від інших тер'єрів. У джек-рассел-тер'єра врівноваженіша поведінка, ніж у схожих порід. Це добродушна і ласкава тварина, він поступливий і мало гавкає. Собака дружелюбно налаштована до дітей. Особливо, якщо вона зростає разом з ними. Але для пса дуже важлива рання соціалізація, так як джек-рассел може бути агресивно налаштованим до інших собак. Собака цієї породи з'явився у фільмі «Маска» (1994) та його продовженні 2005 року."

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews