Київська міська рада судиться з відомим художником з Тернопільщини

28.07.2020 20:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Відомий художник з Тернопільщини Іван Марчук повинен буде заплатити понад 5 млн грн за оренду землі під музей. Таке рішення прийняв Господарський суд Києва. Про це повідомляє Судовий репортер.

Позов до суду подала Київська міська рада вказуючи, що підприємство не виконує умови договору оренди земельної ділянки. Йдеться про 0,65 га землі за адресою Михайлівська площа, 1 із цільовим призначенням для будівництва, експлуатації та обслуговування багатофункціонального культурного центру «Музей художника Івана Марчука» на Андріївському узвозі.

Відтак, з 2016 по 2019 рік орендар сплатив за ділянку тільки 35 тисяч гривень. За підрахунками Київська міської рада боргу з оренди складає 4,8 млн грн, а також 3 % річних та інфляційні втрати. Відповідач заперечує позов. За його словами, невиконання зобов’язань за договором спричинено діями Київської міської ради та Міністерства культури України.

Суд встановив, що орендар вчиняв належні дії щодо будівництва на орендованій ділянці багатофункціонального культурного центру «Музей художника Івана Марчука», проте з незалежних від нього причин, пов’язаних, зокрема, з тривалим погодженням дозвільної документації, зростанням цін на роботи та матеріалів, складним фінансовим станом та несприятливою економічною ситуацією, відсутністю підтримки з боку органів державної влади та місцевого самоврядування, не зміг виконати свої зобов’язання за Договором щодо сплати орендних платежів. З огляду на таке суд зменшив на 50% інфляційні нарахування та відсотки. У підсумку стягується 4,8 млн грн заборгованості орендної плати, 472 тис. грн інфляційних втрат і 126 тис. грн 3% річних і 90 тис. грн судового збору.

Люди обурені таким рішенням суду. Адже музей відомому художнику обіцяли роками збудувати. Зараз же суд вимагає сплатити гроші за оренду землі.

«Пригадуєте, як декілька років тому ми разом із медіа не дали викрасти 101 найціннішу картину Івана Марчука? На жаль, нинішні аферисти переплюнули своїх попередників, тим самим хочуть завдати непоправних репутаційних втрат найвідомішому українському художнику світу. Підкреслю: не вдасться! Переконаний, найближчим часом розставимо всі крапки над «і». Не дозволимо паплюжити ім’я славетного Маестро. Маестро ніколи не чув про цей факт, тим більше про рішення суду. Про що найбільше боюся. Адже, такий удар не просто витримати», - зазначає Михайло Апостол.

Наразі інформація про оскарження рішення суду відсутня.

До слова, засновниками ТОВ «Виставковий центр-музей художника Івана Марчука» є 84-річний Іван Марчук (1%) і «Благодійний фонд художника Івана Марчука» (99%).


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews