Перші засідання Тернопільської обласної та міської ТВК (Відео)

14.08.2020 19:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: Politerno

Відбулися перші засідання Тернопільських обласної та міської територіальних виборчих комісій. Про це пише Politerno.

Тернопільська обласна територіальна виборча комісія була утворена у складі 18 членів. На першому засіданні комісії присутніх було 11 осіб. Вони усі склали присягу. Як зазначила голова комісії Галина Щигельська, не весь склад ТВК вдалося повідомити про засідання. Деякі номери телефонів належали не відповідним особам.

«Сподіваємося, що на наступних засіданнях буде більше членів комісії», – каже Галина Щигельська

Наразі представники ТВК ще незабезпеченні усім необхідним обладнанням, яке потрібне для роботи. Найближчим часом планують завести канцтовари та техніку.

«В нас необхідні канцтовари – це ті, що залишилися ще від попередньої комісії, тобто папір і ручки. І вже з власними засобами для того, щоб друкувати протокол комісії і прийнятті рішення. Однак, враховуючи те, що ми лише розпочинаємо свою роботу, другий день з часу створення комісії, я сподіваюся, що в наступні дні ми отримаємо необхідну техніку. Завтра ми розпочнемо займатися цим питанням. Так само ми будемо обговорювати можливість кращого приміщення для засідань, з більшим метражем, де ми могли б дотримуватися відповідної дистанції в період карантину», – розповідає Галина Щигельська.

На першому засіданні Тернопільської міської територіальної виборчої комісії, із 18 членів були присутні 13, які після ознайомлення зі своїми правами та обов’язками склали присягу. Також, було вирішено питання щодо залучення до роботи ТВК фахових спеціалістів, способу оприлюднення документів комісії, ремонту та покращення матеріального забезпечення приміщень, де знаходиться Тернопільська міська ТВК.

Голова комісії Тетяна Семусь зачитала звернення до органу місцевого самоврядування щодо забезпечення належних умов роботи комісії. У документі зазначено, що приміщення Тернопільської міської ТВК перебувають у незадовільному стані та потребує ремонту, вони не пристосовані для виконання функцій комісій територіального чи окружного рівнів. У них відсутня система кондиціонування повітря, не належне освітлення, не обладнано у достатній кількості розеток та ін. Меблі у цих приміщеннях є аварійними та функціонально не відповідають для тієї роботи та задач, які покладені на територіальну виборчу комісію. Місця для осіб, які мають право знаходитись в приміщення ТВК не відповідають передбаченим Виборчим кодексом кількісному стану. У своєму зверненні,  комісія просить забезпечити належні умови роботи Тернопільської територіально міської виборчої комісії. Після короткого обговорення члени ТВК підтримали таке звернення.

Як пояснила голова комісії Тетяна Семусь, люди не можуть працювати у таких умовах. Починаючи від того, що у приміщенні постійно задушно і вікна неможливо відкрити.. Якщо вдасться спільними зусиллями добитися, щоб були покращені умови, то вони будуть покращені для роботи всіх подальших каденцій комісій всіх видів виборів.

До слова, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Засідання скликається з обов’язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний, і є повноважним за умови присутності на ньому більш ніж половина складу. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їхніх повноважень, зокрема: надавати необхідні приміщення для виборчих комісій, забезпечувати охорону цих приміщень та виборчої документації, надавати згідно з установленими ЦВК нормами та переліком транспортні засоби і засоби зв’язку (з оплатою послуг щодо їх підключення), обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Politerno