Тернопільському літературному об’єднанню 70!

28.10.2020 10:13   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Тернопільському обласному літературному об’єднанню цьогоріч виповнюється 70 років. Спілкуюсь із тернопільським письменником Зіновієм Кіпибідою, який очолює це мистецьке товариство вже понад двадцять років.

- Пане Зіновію, як все починалось?

- Час  швидко спливає. Тільки за моєї пам’яті урочисто відзначалися і 50-ти і 60- річчя з нагоди утворення обласного літературного об’єднання. А 2020-й рік – вже 70 річчя. Сталося це 29 серпня 1950 року, про що повідомлялося в газеті «Вільне життя» того ж таки року, 1-го вересня. Редакція газети стала епіцентром діяльності літоб’єднання. Часопис започаткував «Літературну сторінку». Перші свої твори надрукували Степан Будний, Ярослав Гулько, Георгій Петрук-Попик, Борис Харчук, Іван Горбатий, Олекса Корнієнко, Василь Колодій, Олександр Бугай, Андрій Паславський та інші. Згодом голова новоствореного творчого простору Микола Костенко на шпальтах обласної газети презентував для творців слова  «Тернопільський альманах». Надзвичайно важливу роль у формуванні літературного потенціалу зіграв тодішній голова літоб’єднання Володимир Вихрущ. 27 лютого 1984 року за його сприянням на установчих зборах було утворено ТОО НСПУ. Офіційно. Факт є факт: обласне літературне об’єднання народило нову творчу спілку, яка надалі гартуватиме творчий потенціал краю. Майже всі члени НСПУ були вихідцями із низової творчої організації, якій сьогодні виповнилося 70 років.

- Хто тоді був з наших краян у перших рядах літературного процесу?

- Борис Демків, Роман Гром’як, Олександр Ліберний, Ірина Зьола, Гордій Безкоровайний. Знаю одне, ноша ця надзвичайно важка. Треба мати велике терпіння й енергію для організаційних та емоційних клопотів задля виявлення і підтримки літературних талантів краю. Ось відкриваю легендарний зошит-зшиток, у якому на першій сторінці є протокольний запис від 25 січня 1998 року. На цьому засіданні обласного літоб’єднання були присутні і виступили: В. Вихрущ, Б. Демків, П. Тимочко, І. Демчишин, Я. Павуляк, Я. Сачко, яких, на жаль, уже немає серед нас. Мали слово Т. Дігай, В. Барна, І. Дем’янова, Б. Кушнірик, І. Зьола, О. Мацьопа… Ех, скільки було яскравих зустрічей, скільки побувало цікавих гостей на своєрідних творчих бомондах: знані артисти, художники, громадсько-політичні діячі, письменники, мистці з інших областей. У свій час приїздили керівники НСПУ В. Яворівський, В. Баранов, М. Сидоржевський.

- За увесь цей час з ким вам довелось співпрацювати?

- Не просто було ладити з очільниками обласної організації НСПУ П. Тимочком, Г. Петруком-Попиком, Б. Бастюком, В. Барною, Є. Безкоровайним, О. Смиком. Нас об’єднували спільні творчі інтереси, організаційні справи, різні презентаційні виступи у школах, бібліотеках, на майданах, у клубах, будинках культури, організаціях. Не обходились без участі наших літераторів мистецькі фестивалі «На білому коні», «Батьківські обереги», «Дністрове перевесло», «Грицева шкільна наука», а також вшанування пам’яті Тараса Шевченка, Івана Франка тощо.

- Чи мають можливість учасники об’єднання заявити про себе, образно кажучи – «засвітитись» із своїм творчим надбанням? 

- Кожна творча особистість прагне десь надрукуватись і донести свої твори на суд людський. Вибрати є з чого: газети, журнали, радіо, телебачення, інтернет-портали, веб-сайти, творчі групи в соцмережах. У 2000 міленіумному році вирішили самостійно випускати альманах «Подільська толока». Відтоді свої найкращі доробки вони друкують там, пишучи у вільний від основної праці час. Це вірші, оповідання, есеї, літературознавчі статті, гуморески.

- Як часто відбуваються ваші зустрічі?

- В останню неділю кожного місяця, у світлиці НСПУ. Дуже часто це презентації нових книг. Вийшло у світ вже шістнадцять альманахів «Подільської толоки». У кожному числі друкується майже 70 авторів з усіх районів області. До формування і редакторства прикладались Б. Новосядлий, В. Барна, П. Сорока, Б. Бастюк, Т. Дігай, Я. Гевко, Б. Дерій, Б. Кушнірик, Р. Ладика, А. Палій, І. Чуйко, М. Баліцька, Є. Безкоровайний, В. Семеняк, Т. Ткачук-Гнатович, Б. Манюк, Б. Мельничук, Н. Казьмірук, Л. Миргородська, О. Атаманчук, І. Фарина, В. Кравчук, М. Назар, Н. Тарасюк, В. Насипаний. За підсумками щорічника визначаємо переможців, які мають можливість видрукувати свої збірки творів за кошти міського і обласного бюджетів. Найбільшим досягненням для письменника є його видані книги. Ще пріоритетом і критерієм є вступ до НСПУ. Літературне об’єднання щороку визначає лауреата премії ім. Степана Будного. Якщо є талант і творчі набутки, слава неодмінно прийде. Тож нам є чим пишатися. Чимало членів творчої спільноти отримали обласні і всеукраїнські літературні премії, стали переможцями міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

- І наостанок. 2020-й рік – рік ювілейний для обласного літературного товариства. Але він надзвичайно складний через карантинні обмеження.

- Хочеться вірити, що наприкінці року урочистості таки відбудуться і будуть відзначені «довгожителі» творчої організації. А також відбудеться традиційна презентація наступного номера альманаху «Подільська толока». Хотілося б, щоб у наступні роки кількість зібраних плодів із дерева творчості збільшувалася, а поступ – розширювався. Тож з ювілеєм , колеги! Плин творчого життя триває. І його не спинити.

Спілкувалася Валентина Семеняк


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews