Податкові пільги й знижки: як рівнянам зекономити на податках?

29.10.2020 19:14   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

В Україні існують легальні методи зниження податків: податкова соціальна пільга (ПСП) та податкова знижка. Вони дозволяють економити громадянам сотні і навіть тисячі гривень на податках без будь-яких проблем із законом.

Громадяни мають право на отримання «соціальної» пільги.

Податкова соціальна пільга – це можливість зменшити базу оподаткування ПДФО, тобто заплатити податок лише з частини зарплати. Розмір пільги залежить від прожиткового мінімуму для працездатної особи (2 102 грн на місяць) і категорії: 50% (1 051 грн), 75% (1 576,5 грн) або 100% (2 102 грн).

У 2020 році отримати ПСП мають можливість громадяни, зарплата яких до оподаткування не перевищує 2 940 грн на місяць. Оскільки офіційна зарплата не може бути меншою 5 тис грн, ПСП в розмірі 50% мають право скористатися ті, хто працюють на неповну ставку.

Що виграє такий працівник?

Якщо людина працює на пів ставки від мінімальної зарплати (2 500 грн), то замість 450 грн ПДФО з неї вираховуватимуть 260,8 грн. Щомісячна економія незначна – 189 грн, але за рік буде 2 270 грн – ще один місячний дохід.

Обмеження за доходом, до якого застосовується ПСП, може бути більшим для певних категорій працівників.

Претендувати на пільгу 50% мають право ті, хто утримують двох і більше дітей віком до 18 років. Тоді 2 940 грн потрібно помножити на кількість дітей, які перебувають на утриманні працівника. Приклад. Оклад особи, яка утримує трьох дітей, становить 10 тис грн. Якщо працівник скористається правом на ПСП, то замість 1 800 грн з нього вираховуватимуть 1 232,5 грн. Економія за рік становитиме 6,8 тис грн.

Хто має право на отримання 75% податкової соціальної пільги:

✔ Одинокі матір або батько, вдова (вдівець), опікун або піклувальник – на кожну дитину віком до 18 років.

✔ Особи, які утримують дитину з інвалідністю, – на кожну дитину віком до 18 років.

✔ Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та ліквідатори її наслідків (перша або друга категорії).

✔ Учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад'юнктоми (особи, зараховані до вищого військового навчального закладу для здобуття ступеня доктора філософії).

✔ Особи з інвалідністю першої або другої груп.

✔ Особи, яким присуджена довічна стипендія як громадянам, що зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів.

✔ Учасники бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни.

Приклад. Оклад вдівця, який утримує п'ятьох неповнолітніх дітей, становить 14 тис грн. Якщо він скористається правом на пільгу, то замість 2 520 грн з нього щомісяця вираховуватимуть 1 101 грн. Економія за рік становитиме 16 788 грн.

Хто має право на отримання 100% податкової соціальної пільги

✔ Герої України, Радянського союзу, Соціалістичної праці або повні кавалери ордена Слави чи ордена Трудової слави, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу".

✔ Учасники бойових дій під час Другої світової війни або ті, хто в той час працював у тилу, інваліди першої та другої груп з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни.

✔ Колишні в'язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни, визнані репресованими чи реабілітованими.

✔ Насильно вивезені з СРСР під час Другої світової війни до держав, які воювали з СРСР або були окуповані Німеччиною та її союзниками.

✔ Особи, які перебували на блокадній території колишнього Ленінграда з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Попри незначні розміри економії та обмежений розмір зарплат, до яких може застосовуватися пільга, у 2019 році ПСП отримали 1,52 млн українців. За даними Державної податкової служби, за перше півріччя 2020 року за податковою пільгою звернулося понад 1,22 млн осіб.

Для отримання пільги слід написати заяву на ім'я роботодавця (державним службовцям подавати таку заяву не потрібно) і надати низку документів. Пільгу можна отримати лише за одним місцем роботи, а в багатодітних сім'ях за нею може звернутися лише один з батьків. ПСП не поширюється на військовий збір.

Пільга дає можливість зменшити суму ПДФО відразу після написання заяви на ім'я роботодавця. Це її безумовна перевага перед податковою знижкою.

Податкова знижка

Податкова знижка не обмежується розміром зарплати. Податкова знижка – це право повернути частину сплаченого ПДФО. Таке право з'являється після подання річної податкової декларації. 

Податкова знижка дозволяє повернути ПДФО, сплачений за такі послуги.

✔ Плата за навчання в українському університеті, дитсадку, школі, ПТУ, закладі позашкільної освіти за себе, дітей, чоловіка, дружину, батьків.

✔ Придбання житла в іпотеку (розмір прив'язаний до суми сплачених відсотків за кредитом).

✔ Благодійні внески неприбутковим організаціям (не більше 4% від річного доходу платника податків).

✔ Лікування себе або родичів першого ступеня спорідненості (чоловік, дружина, діти, батьки), зокрема придбання протезів, донорських компонентів, життєво необхідних ліків.

✔ Сплата внесків до недержавного пенсійного фонду, на пенсійний депозитний рахунок у банку або за договором страхування життя.

✔ Державні послуги з усиновлення дитини.

✔ Переобладнання автомобіля на споживання біопалива або скрапленого газу.

✔ Оренда житла (лише для переселенців).

Наприклад, за 2019 рік дохід громадянина у вигляді зарплати становив 180 тис грн. У тому ж році він сплатив 40 тис грн за навчання дитини в університеті.

Щоб скористатися знижкою, йому до 31 грудня 2020 року потрібно заповнити декларацію про доходи за 2019 рік і подати до податкової служби документи (копії контракту та квитанцій про сплату коштів), у яких слід вказати ім'я платника податків, призначення платежу, назву університету.

Протягом 60 днів податкова повертає ПДФО з доходів, що пішли на оплату навчання дитини, тобто 18% від 40 тис грн або 7,2 тис грн.

Аналогічно податкова знижка працює при встановленні газового обладнання. Якщо громадянин у 2019 році встановив на своє авто ГО за 15 тис грн, то, подавши декларацію до кінця 2020 року, має право повернути 2,7 тис грн.

Скористатися податковою знижкою за витратами, зробленими у 2019 році, можна лише протягом 2020 року.

Для податкової знижки і податкової соціальної пільги є низка обмежень.

1. Максимальний розмір знижки не може перевищувати доходи за звітний період, тобто витрати на послуги не можуть бути вищі за річну зарплату. 2. Для отримання компенсації за сплачені проценти за користування кредитом їх суму множать на спеціальний коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення 100 (мінімальна загальна площа житла) на площу придбаного в іпотеку житла.

Якщо громадянин у 2019 році придбав в іпотеку квартиру площею 60 кв м і заплатив за користування кредитом 10 тис грн процентів, то у 2020 році має право отримати податкову знижку з 16 666 грн, тобто отримає 3 тис грн.

Такий підхід, за задумом авторів, повинен стимулювати купівлю житла невеликої площі. Чим більша площа придбаної в іпотеку квартири, тим меншою буде знижка. Так, при купівлі квартири площею 120 кв м і сплаті 10 тис грн відсотків можна отримати знижку з 8,3 тис грн. На руки вийде 1,5 тис грн.

3. Податкова знижка на медичні послуги не поширюється на оплату абортів (крім тих, які стали наслідком зґвалтування), оплату послуг косметичної хірургії, протезування зубів, операції із зміни статі, лікування венеричних захворювань (крім СНІДу), а також тютюнової чи алкогольної залежності. 4. Отримати податкову знижку за страхування у недержавному пенсійному фонді чи за сплату страхових внесків за договорами страхування життя можна у сумі, що не перевищує 2 940 грн на місяць.

За матеріалами РОДА


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews