Борщ – це Україна: чому Росія не має історичного права на нашу страву

06.12.2020 00:02   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Культура приготування найвідомішої української страви – борщу – має шанс увійти до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО від України.

Про це пише у своїй статті кандидат історичних наук, член Експертної ради з нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики Влада Литовченко.

За її словами, 8 жовтня 2020 року Експертна рада рекомендувала відомству включити український борщ до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Наступним кроком є підготовка номінаційного досьє цієї питомо української страви до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Відповідні матеріали уряд планує подати наступного року.

Але виникла несподівана перепона: МЗС Росії заявило, що борщ – це національна російська страва, адже нібито походить від російського борщівника. Проте науковці стверджують, що в Україні перша письмова згадка про борщ датована XV століттям. А село Борщів у Київській області Баришівського району має таку назву з 1300 року, у той час як у Росії подібні топоніми датуються не раніше XVIII століття.

Дискусія щодо того, чий борщ, вийшла за межі країни: про неї пишуть такі західні видання, як The Times, The Sunday Times, The Washington Post, Magazine, The New York Times, CBC News.

Фото з мережі Інтернет

Між тим, навіть росіяни, які стверджують, що це їхня страва, зізнаються, що вперше його почали готувати саме в Україні. Так, вони заявляють, що борщівник (рослина, від якої нібито пішла назва страви) вживали в їжу в X столітті у «Стародавній Русі». Але столицею Стародавньої Русі був саме Київ. І навіть російський кулінар Вільям Похльобкін, якого вважають «батьком» російської кухні, у своїй книжці написав, що борщ – це українська страва.

У статті звертається увага і на ритуальну роль борщу в українській обрядовості – наприклад, звичай варити пісний борщ на Свят-вечір або обов’язковість борщу як елементу поминального обіду. Борщ також присутній в українській народній творчості та народних традиціях, а топоніміка слова здавна охоплює всю Україну. 

Нагадаємо, до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО увійшло близько 480 вмінь та навичок, звичаїв та обрядів, серед яких є й кулінарні традиції. Зокрема, під захистом ЮНЕСКО перебувають узбецький і таджицький плов, вірменський лаваш, азербайджанська долма, хорватські пряники, корейські кімчі, неаполітанська піца, мексиканська традиційна кухня, японська кухня і багато іншого.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews