«Космос Емми Аандієвської» презентують у Рівному в «Євро-Арті»

25.01.2021 12:12   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews
Найяскравіша подія зими-2021 для нашого краю - «КОСМОС ЕММИ АНДІЄВСЬКОЇ» у «Євро-Арті»!
 
В експозиції представлено кілька десятків живописних робіт художниці з колекції Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, серед них, зокрема, і унікальні картини з доповненою реальністю!
 
Специфічним художнім прийомом Андієвської є повторне накладання фарби на полотна - до двадцяти п'яти разів. Таким чином вона створює стереоскопічний ефект рухомих фарб, помітний, коли дивитися на картини під різними кутами зору.
 
Художній манері малярки притаманні елементи, співзвучні з сюрреалізмом, натуралізмом та експресіонізмом. Як і в її літературній творчості, у картинах Андієвської присутній тонкий гумор. Це проявляється у візуальних каламбурах, коли відомі форми нагадують собою інші неочікувані речі, тим самим створюючи комічний ефект.
 
Загалом Емма Андієвська є автором понад 17 тисяч картин. Її малярські роботи зберігаються в багатьох музеях та приватних колекціях по всьому світу, неодноразово експонувалися в США, Канаді, Німеччині, Франції, Бразилії, Швейцарії, Австрії, Чехії…
 
Про неповторні малярські роботи художниці часто пише зарубіжна преса, з повагою і захопленням називаючи її українським Сальвадором Далі, а мистецтвознавці стверджують, що «українська культура ХХ століття поділяється на діаспорну, материкову і андієвську». Тому Емму Андієвську можна вважати своєрідним послом України у світі, нашою візитною карткою, жінкою, яка словом і пензлем сміливо розсуває межі людського знання, збагачуючи його образами України.
 
Народилася Емма Андієвська 19 березня 1931 року у Донецьку. З 1943 року мешкає за кордоном: вона, громадянка США, яка впродовж багатьох років живе у баварському Мюнхені, завжди і скрізь принципово наголошує, що є українкою. Є членкинею ПЕН-клубу, Спілки професійних митців Німеччини, Національної Спілки письменників України, лауреатом Міжнародної літературної премії «Тріумф» (2003) та премії «Тетяни та Омеляна Антоновичів» (2018). У 2018 році отримала Національну премію ім. Тараса Шевченка у номінації «Література».
 
«КОСМОС ЕММИ АНДІЄВСЬКОЇ» - це гостьова виставка МСУМК у Рівному у рамках проєкту «Дифузія», яким Музей Корсаків має на меті продемонструвати світу актуальність, високу професійність та автентичність українського мистецтва, талановитість і творчий потенціал української нації.
 
На думку фундатора МСУМК Віктора Корсака, саме через гостьові виставки розшириться аудиторія поціновувачів сучасного мистецтва як в Україні, так і за її межами. Керівна партнерка Музею Леся Корсак зазначає, що ініціатори проєкту прагнуть збільшити доступність сучасного національного мистецтва для кожного мешканця держави і посприяти розвитку мистецтва у різних регіонах, представляючи провідних художників.
 
Суть проєкту відображена у самій його назві (адже термін «дифузія» у перекладі з латини означає поширення, розтікання, розсіювання, взаємодію) – до 30-річчя Незалежності України провести 30 виставок сучасного українського мистецтва в усіх регіонах України. До слова, проєкт «Дифузія» успішно реалізували уже у Львові з виставками творів Миколи Кумановського та Емми Андієвської, в Івано-Франківську, Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Тернополі, Вінниці, Маріуполі, Бердянську, Ужгороді, Чернігові та Чернівцях з її ж творами.
 
Виставка діятиме з 29 січня до 28 лютого 2021 року з 11:00 до 19:00 за адресою: м. Рівне, проспект Миру, 4.
Dress-code: захисні маски і соціальна дистанція.
 
Джерело: Рівненська галерея європейського живопису «Євро-Арт»
 
null
 

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews