Представники рівненських громад дізналися більше про засади антикорупційного законодавства

23.02.2021 15:37   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews
Представники рівненських громад дізналися більше про засади антикорупційного законодавства та врегулювання конфлікту інтересів.
 
Захід був організований ULEAD Рівненський регіональний офіс Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe
22 лютого.
 
Семінар відбувся, аби ознайомити учасників з актуальними питаннями застосування антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування та визначити алгоритми заходів, направлених на запобігання проявам корупції в місцевих радах.
 
Його учасниками стали посадові особи місцевих рад Рівненської області відповідальні за дотримання антикорупційного законодавства, зокрема, секретарі рад, заступники голів громад, керуючі справами виконавчих комітетів, спеціалісти юридичних відділів, інші посадовці тощо. Семінар викликав справжній аншлаг, бо на нього завітали понад 40 учасників. Нагадаємо, що через коронавірусні обмеження захід відбувався онлайн.
 
З вітальним словом до присутніх звернувся керівник Рівненського РО Руслан Сивий, який нагадав присутнім, що Програма проводить значну кількість заходів для громад, а тому порадив перевіряти електронну пошту, щоб не проґавити ту чи іншу можливість для ТГ.
 
Зауважимо, що захід відбувся у межах обміну радниками Програми «U-LEAD з Європою», адже спікером на заході став
Андрій Гнида, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування ULEAD Львівський регіональний офіс
Програми «U-LEAD з Європою».

Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» зауважив, що обрана тема є корисною, адже у громад є можливість не лише ознайомитися з законодавством, але й обговорити практичні кейси.
 
Андрій Гнида проаналізував законодавство України у сфері запобігання корупції, що регламентує діяльність органів місцевого самоврядування та нагадав про відповідальність за порушення антикорупційного законодавства.
 
Учасники заходу дізналися більше про суб’єкти ОМС, на яких поширюється дія законодавства у сфері запобігання корупції. Мова йшла про голів громад та депутатів місцевих рад, посадових осіб місцевого самоврядування, а також про представників громадських об’єднань та навчальних закладів, які входять до складу конкурсних та дисциплінарних комісій.
 
Експерт порадив усім місцевим радам затвердити власні антикорупційні програми, адже в них можна передбачити чіткі процедури врегулювання конфлікту інтересів в діяльності працівників ОМС. Наприклад, така антикорупційна програма є у Вараська міська рада.
 
Про обмеження щодо: використання службових повноважень чи становища, одержання подарунків, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій місцевого самоврядування, спільної роботи близьких осіб тощо.
 
Цікавою виявилася і тема щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Експерт разом з учасниками розібралися у складових конфлікту інтересів та обговорили правила недопущення такого конфлікту. Також було розглянуто практичні кейси та судові рішення по цій тематиці.
 
"Дякуємо за цікавий та змістовний семінар", - поділилася свої враженнями представниця Острожецької громади Анна Кудрик. А Сергій Сайко з Городоцької громади навіть назвав семінар потужним. Також у Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному подякували команді РО за запрошення та проведення таких важливих семінарів для представників органів місцевого самоврядування.
 
 
null
Фото з мережі Інтернет
 

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews