Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Рівнерада не віддала за безцінь 69 соток під житлову забудову: хто як голосував

15.03.2021 08:12   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Нещодавно у Рівному звернули увагу на 69 соток землі, на якій можна будувати житлову багатоповерхівку. Депутати вирішили не віддавати землю за безцінь в оренду. Планують виставити на аукціон продажу права власності. Але спочатку на цю територію хочуть розробити детальний план території.

 
null
Депутати Рівнеради Святослав Клічук та Дмитро Котляров запропонували продавати не право оренди вільної земельної ділянки, а право власності. Це дасть можливість залучити більше коштів до міського бюджету.
Джерело: кадр з відео «Рівне-1»

«Четверта влада» вже писала, що на вулиці Костромській у Рівному є майже 69 соток землі, яка належить місту. І її можна виставити на аукціон під будівництва житла. З тим, щоб переможець аукціону міг збудувати тут багатоквартирний житловий будинок з «об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури».

null
Ось ця ділянка з деревами і кущами перед житловим комплексом «Спектрум», що на вулиці Костромській, про яку йде мова в матеріалі. Фото «Реноме»

У Рівнераді підготували проект рішення з цього приводу. У ньому йшлося про те, щоб підготувати ділянку до продажу на аукціоні. Але до продажу не права власності, а права оренди.

Продаж права оренди – невигідний місту. Ось що про це каже київський експерт з питань земельного законодавства Георгій Могильний:

– Якщо продавати право оренди, то бюджет отримає в середньому від 15-ти до 30-ти відсотків її нормативної оцінки за кілька років, після чого орендар по прямій нормі закону має право відмовитися від оренди після завершення будівництва.

– Далі землю передають безкоштовно у власність ОСББ чи постійне користування обслуговуючий компанії за смішний земельний податок. При цьому, за рахунок місцевого бюджету місто має побудувати всю соціальну інфраструктуру (пайові внески забудовників відмінили), що буде коштувати в рази більше, ніж орендна плата за час будівництва.

– Я рахував для Києва – якщо продавати землю в центрі, то бюджет вийде на нуль, а на околиці будуть навіть невеликі збитки. А передача в оренду для таких об'єктів – це меценатська допомога забудовникам коштом бюджету.

11 березня на сесії Рівнеради депутати НЕ підтримали пропозицію виставити ділянку на продаж оренди.

Спочатку виступив депутат від «Голосу» Святослав Клічук. Він запропонував, щоб ділянку виставили на аукціон з продажу права власності.

Депутат від «Європейської солідарності» Дмитро Котляров підтримав пропозицію, що ділянку потрібно виставляти на продаж права власності. Крім цього, запропонував таке:

– Я би наполягав на тому, щоб місто розробило там містобудівну документацію, наприклад, детальний план території. І вже щоб ця земельна ділянка виходила сформованою з точки зору, як її бачить місто, що там має бути.

– Як архітектору, мені здається, ідеальний варіант, коли місто виставляє таку ділянку, на яку уже сформували містобудівні умови та обмеження. Тоді людина, яка братиме участь в конкурсі на забудову цієї земельної ділянки, чітко знає, що вона отримає вкінці. Це надважливо.

Детальний план території – це містопланувальна документація, що уточнює положення генерального плану населеного пункту та визначає як потрібно розвивати територію.

Зокрема, визначає, які будівлі повинні бути на цій території, де вони будуть розташовані, мережі, інфраструктура, зони озеленення, порядок організації транспортного і пішохідного руху тощо. 

Міський голова Рівного Олександр Третяк, підсумовуючи дискусію, сказав що доручає Управлінню містобудування та архітектури розробити детальний план території на масив, у якому лежить ця ділянка.

Усе обговорення можна побачити на відео «Рівне-1»:

 

Зрештою депутати НЕ прийняли рішення, щоб виставити ділянку на аукціон оренди. Ось як голосували за це питання:

Депутати і фракції Як проголосували
Європейська солідарність  
Алексєвич Павло Миколайович Проти
Жильчук Андрій Вікторович Проти
Котляров Дмитро Анатолійович Проти
Майборода Оксана Валеріївна Проти
Майорова Наталія Олександрівна Проти
Мисюра Федір Миколайович Проти
Обоїста Тарас В’ячеславович Проти
Радчук Людмила Петрівна Проти
Тимощук Тамара Ульянівна Відсутня картка
Туровська Людмила Валентинівна Утрималася
Рівне разом  
Жаровський Михайло Богданович Не голосував
Марчук Катерина Анатоліївна Проти
Марчук Світлана Василівна Проти
Рибачок Сергій Леонідович Проти
Стельмащук Святослав Володимирович ЗА
Харковець Василь Степанович Утримався
Слуга народу  
Коваль Віталій Станіславович Відсутня картка
Іванов Олександр Едуардович Відсутня картка
Коваленко Олександра Євгенівна Не голосувала
Романюк Любов Володимирівна ЗА
Хотенко Олена Анатоліївна Не голосувала
Чаборай Юрій Миколайович Утримався
Яворський Роман Степанович ЗА
Голос  
Денисюк Роман Віталійович Проти
Бляшин Микола Степанович Відсутня картка
Клічук Святослав Володимирович Проти
Кулакевич Анастасія Федорівна Проти
Кантарія Зураб Леванович Утримався
Свобода  
Осуховський Олег Іванович Відсутня картка
Валявка Володимир Ярославович Не голосував
Іванішин Євгеній Сергійович Утримався
Осіпчук Юрій Юрійович Утримався
Батьківщина  
Кульчинська Галина Григорівна ЗА
Васильчук Сергій Миколайович Відсутня картка
Курсик Олександр Васильович ЗА
Нездюр Олена Ярославівна ЗА
Нестерук Олександр Петрович Не голосував
За майбутнє  
Хомко Володимир Євгенович Відсутня картка
Года Маріян Адамович Відсутня картка
Хлістунова-Шарпар Анна Сергіївна Проти
Чугуєвець Анатолій Олександрович Утримався
Міський голова і секретар Рівнеради  
Третяк Олександр Віталійович Утримався
Шакирзян Віктор Володимирович Не голосував

«Четверта влада» і надалі відстежуватиме як розвиватиметься тема. І чи вийде у нинішньої ради навчитися використовувати землю громади для блага усіх містян, а не лише окремих забудовників.

 
 
Джерело: 
«Четверта влада»

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews