Відійшов у вічність почесний житель Чорткова

13.04.2021 19:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Відійшов у вічність народний артист України, почесний житель Чорткова Борис Михайлович Мірус. Серце чоловіка перестало битися на 93-році життя.

Зазначимо, що Борис Мірус народився 19 серпня 1928 року у селі Синяково. Він закінчив театральну студію при Львівському драматичному театрі імені Марії Заньковецької. У віці 21 року, у червні 1949, був заарештований. Його звинуватили у націоналізмі та підготовці замаху на Микиту Хрущова. Слідство тривало близько року, висновок – 10 років виправно-трудових таборів. Ув’язнення Борис Мірув відбував у Воркуті.

Він зіграв понад 200 ролей в театрі та низку ролей у кіно. Їх могло би бути ще більше, якби не десятирічка у сталінських концтаборах, куди він потрапив 20-річним юнаком, маючи за плечима недовгий досвід акторства. Але він допоміг Борису Мірусу – дав змогу брати участь у табірній самодіяльності, а потім потрапити до культбригади, що трішки прикрасило жахливі умови табірного існування, до того ж дало змогу і у в'язниці не полишати театральної практики.

У 1991 році отримав звання Народного артиста України. У 2019 році Борис Мірус став почесним громадянином міста Чорткова та отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews