На Тернопільщині археологи продовжують досліджувати стародавнє поховання

14.04.2021 20:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Поблизу села Білий Потік, що на Чортківщині, тракторист знайшов саркофаг з червоного пісковику. Історики встановили, що знахідці щонайменш 4 тис. років.  Про це повідомляє Суспільне.

Саркофаг археологи розкопували більш як три годин. На дні знайшли останки трьох людей, горщики та амфори.

«Чесно кажучи, ми тут чекали знайти зовсім інше поховання, бо недалеко звідси є могильник комарівської культури білопотоцького типу. В такому випадку, коли ми розкопали дно, побачили, що то культура кулястих амфор. Носії цієї культури існували в кінці доби енеоліту. Точно сказати зараз не можемо, бо ще не дослідили. Але поки що вважаємо, що це десь кінець третього тисячоліття до нашої ери», - розповідає директорка обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська

Усі знайдені артефакти відправлять до Київського інституту археології для досліджень. Після цього їх планують віддати в Чортківський відділ національного заповідника "Замки Тернопілля".

Нагадаємо,  що  тракторист обробляв землю і несподівано провалилася. Коли його витягли, побачили старі плити, а під ними – кістки й череп.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews