Великдень-2021 в ПЦУ Св. рівноапостольного князя Володимира Теребовлі, що на Тернопіллі

02.05.2021 17:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

В даному храмі освячення пасок проходило 1 травня з 15 години,  а Святкова літургія відбула з першими променями сонця о 5.30 2 травня, яку провів настоятель храму – обласний декан, декан Теребовлянського  деканату, митрофорний протоієрей, отець Володимир Якубишин. Після цього відбулося й освячення пасок у тих, хто не зміг цього зробити напередні,  а також церковна процесія з хоругвами та іконою тричі здійснили хресний хід на подвір’ї. В той час лунали звуки церковних дзвонів і в кінці вже кожен охочий зміг подзвонити собі на втіху.

Отець Володимир зокрема розповів, що ж символізує паска: «Паска – це пам'ять про те, як Христос переміг смерть, спокутив всі гріхи людські і передбачив встановлення царства Божого на Землі. За переказами саван Христа, похованого за іудейським звичаєм, був круглої форми. Цим і пояснюється традиційно кругла форма паски. Так що маючи під час великодньої трапези на столі паску, ми сподіваємося, що і в нашій оселі невидимо присутній воскреслий Господь. За Старим Завітом паска є символом того, що Господь вивів ізраїльський народ із єгипетського рабства і Він наставив їх в Єрусалимі раз в рік приходити і торжествувати це. А в Новому Заповіті Агнець Божий дав знак, що Він видає себе за гріх світу, тому новозавітня паска є Тілом і Кров’ю Спасителя, якими ми спасаємось, причащаємось».

null

 

null

Неможливо не згадати і слова Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до всіх православних вірних Україні від 28 Квітня 2021: «…На кожному, хто з вірою у Воскреслого Господа святкує спасительну Пасху, справджуються слова Христові, сказані апостолу Фомі: «Ти повірив, тому що побачив Мене; блаженні ті, що не бачили й увірували» (Ін. 20: 29). Ми не бачили Спасителя тілесними очима, як бачив Його Фома, але віра наша, наше серце свідчить нам, що Христос воістину воскрес із мертвих. І через цю віру ми сповнюємося обіцяного блаженства, яке, як відблиск і образ, частково вже тут і сьогодні дає нам пізнати ті невимовні радість і блаженство, які очікують усіх вірних у вічному житті.

null

Святкування нами Воскресіння Христового – не лише данина звичаям чи привід для їжі, пиття й привітань. Воно закликає нас перемінитися, вийти назустріч Сину Божому, взяти хрест свій та йти за Христом. Бо тільки так – у співдії Бога і людини звершене Спасителем для всіх нас стає дієвим і дає добрі плоди для кожного зокрема. Де би ви сьогодні не відзначали свято Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, нехай вітання зі спасительною Пасхою надихає ваше серце радістю! Тож примножуйте цю радість, розділяючи її з близькими і далекими, з кожним, хто на вістку «Христос воскрес!» з вірою відповість «Воістину воскрес!».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Більше фото можна переглянути тут.

Віктор Аверкієв, фото та відео автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews