Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Оповідь про кота та білку

03.05.2021 20:13   Автор : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Надзвичайно цікавий випадок вдалося спостерігати Великоднього дня в Молодіжному парку Теребовлі, що на Тернопільщині.

Діло було так. Сівши на лавку, відпочивав, милувався більш як півстолітніми деревами, які ще в школярські часи і садив було. Плакучі верби понад рікою Гніза, що тече поруч, вже доволі розпустилися та приваблювали своїми блідо-зеленими косами понад водою. Інші дерева ще стояли голі, хоч бруньки набухли вщент і ось-ось вибухнуть зеленню. Кущі аличі цвіли без листя, на них роїлися в пошуках нектару маса бджілок-трудівниць, також без листя цвіли жовті форзиції. Ну, а під ногами зеленіли трави, запашні фіалки буяли вже в останній фазі свого цвіту, вигулькнули кульбаби жовтими сонечками серед дрібного білого цвіту грициків та бузкового цвіту кропиви глухої, де не де видно було й острівці штучно насаджених анемон лісових з білими зірчастими квіточками, з’явились й квіти барвінку. На клумбах червоніли тюльпани, цвіли жовті та білі нарциси.  Приємно було це споглядати й до того ж птаство навкруги заливало своїм концертом, особливо старалися дрозди, а великі дикі й свійські голуби літали зграями, деякі парами, які перемовлялися своїми лагідними гулю-гулю. Ідилія суцільна!

Аж раптом збоку вилетіло щось прудке темно-руде й пострибало повз. Зрозуміло, захотілося сфотографувати ту вправну стрибаючу білочку. Де там! Не підпускала, відбіжить, обернеться, зиркне і знову навтьоки. Так намарно за нею зроблено було аж три чималі кола територією парку. Та як виявилося, не лише білці та людині кортіло попустувати.  Бігаючи з білкою, ми опинились на протилежному боці парку, біля його центрального входу, де через дорогу вже були людські оселі. Ото звідти прибіг рУдий кіт та почав ганяти за білкою. А та відбіжить, стане, обернувшись на задніх ніжках, заскрегоче по своєму щось і ну далі навтьоки. Так тварини деякий час бігали зигзагами по землі та тут білка стрибнула на стовбур дерева й зупинилась на ньому десь на висоті півтора метра, міцно тримаючись гострими кігтями за кору. І знову обернула свою хитру мордочку до котика. Той і собі – плиг на стовбур, цілився на білку, але та миттєво відбігла по дереві вверх ще десь на метр і знову зупинилась та обернулась зазивно.  Зрозуміло, мисливець-пустун за нею. Але білка перемістилась на інший бік стовбуру ще вище і знову виглядає і немов би сміється-кепкує з кота. Кіт і собі за нею, але він не таким був вправним. Так тварини деякий час по спіралі переміщувалися стовбуром дерева – білка ховалася, а котик шукав її, ніби в хованки-лапанки грали. Коли ж «солодка парочка» перемістилась значно вище середини стовбура дерева, то… Ага, котяра злякався висоти. Враз зупинився, поглянув вниз і почав з підібганим хвостиком поволі задкувати донизу. А білка стала на задні лапки високо на одній з гілок і залилася скреготом-реготом. Коли рУдий кіт опинився на землі, підійшовши до нього, мовив: «Ну, що, РУдьку, добре, що ти виявився боягузом, а білочка толерантною, а то б… Вона ж могла, граючись, так тебе шкрабнити пазурами та зубами-різцями, що ти б вмить кров’ю зійшов. О-н-н, поглянь які в неї гострі та довгі зубки, а кігті більші та гостріші за твої. Подібне довелось минулого року спостерігати під час риболовлі біля села Залав’є. Тоді котик грався із зайчиком і останній різцями гризонув кота по шиї, по самій сонній артерії. Бризнула фонтаном світло-червона крівця і кіт за 10 хвилин сконав…» РУдько слухав уважно, піднісши голову та крутячи хвостом, потім понурив  свою вусаньку та похнюплено побрів до оселі…

Примітка: шкода, що не вдалося зняти на відео ті цікаві ігри звірят через закінчення зарядки в камері. Та і фото вийшли не досить якісними через рух звірят, проте вони достовірно засвідчують достовірність даного факту.

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews