Своє 90-річчя відзначає малолітній в’язень з Тернополя Ігор Олещук

21.05.2021 22:43   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Сьогодні, 21 травня, своє 90-річчя відзначає малолітній в’язень сталінських таборів і активний громадський діяч з Тернополя Ігор Олещук.

У свої 90 років пан Ігор продовжує працювати в історико-меморіальному музеї політичних в'язнів у Тернополі, де колись був слідчий ізолятор. А також пише третій том книги власних спогадів «Шлях до незалежності».

Зазначимо, що у 15 років пан Ігор потрапив у поле зору КДБістів. Тоді він написав щомісячний звіт № 3 для УПА і підписав його псевдом «Грушка». Коли криївку викрили і знайшли звіт, то за почерком зі шкільного диктанту знайшли автора. Відтак у віці 17 років пана Ігоря заарештували й кинули до Збаразької в'язниці, пізніше перевели до Тернопільського слідчого ізолятор

У 1948-му році Ігоря Олещука засудили до 25-ти років таборів суворого режиму. Покарання відбував на шахтах Воркути. Після смерті Сталіна, у 1954-му році, справу Ігоря Олещука переглянули і зменшили термін покарання до 8-ми років. Оскільки він мав кілька так званих трудових заліків, виконавши 150% робочого плану, то звільнений у грудні 1955.

Згодом пан Ігор працював на цукровому заводі «Поділля» (1956—1962), у «Тернопільобленерго» на посадах диспетчера, інженера по режимах і керівника групи перспективного розвитку (1962—1995).


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews