Як в Теребовлі, що на Тернопільщині, вшанували День Героїв

24.05.2021 10:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

В Теребовлі цю дату відзначили спершу ходою ветеранів російсько-української війни,  волонтерів, ветеранів війни в Афганістані з участю священиків та всіх небайдужих людей загально ходою пам’яті навколо міста із зупинками біля  Меморіального комплексу на міському кладовищі, біля пам’ятників Героям України, загиблим у віні в Афганістані, Героям Небесної Сотні. А потім в післяполудневу пору Теребовлянська мистецька школа з участю викладачів та учнів влаштували невеличкий патріотичний концерт в сквері Тараса Шевченка, що у підніжжі Замкової гори з фортецею на ній.

День Героїв — це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків — борців за волю України та є символом незборимості української нації.

Ідея Свята Героїв виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».

Дата 23 травня була вибрана не випадково. У травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.
Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення відзначали учасники визвольного руху.

Місце дійства напевно було вибрано не випадково. Великий Тарас споглядав на все те з постаменту мармурового, а його душа з Небес і напевно радів з того наш Кобзар, ой дуже радів.

Про організацію даного заходу в рідному місті розповів директор Теребовлянської мистецької школи пан Володимир Каськів: «У підготовці та проведенні концерту взяли участь викладачі та учні нашого закладу,  а саме такі відділи – відділ духових інструментів, ударних духових інструментів, хореографічний, народний, театральний, хоровий, також відділ образотворчого мистецтва, роботи учнів яких представлені на пересувних стендах, як всі бачили. Викладачі та учні старанно готувались, адже всі ми, українці, пам’ятаємо наших героїв та ніколи не забудемо того, що вони заради нас, світлого майбутнього нашого народу зробили, вони ж віддали найдорожче, що мали, свої життя. Тож, ми дякуємо всім учасникам  за старання, а також міській раді та її відділу культури за всіляке сприяння».

Більше як годину виступали вокалісти із цікавими піснями, дівчата-барабанщиці вражали своєю граціозною й майстерною грою та ходою, а мелодії духового оркестру просто лягали в самі серця всі присутніх. Та в кінці, коли виступила чепурна дівчинка, учениця хорового відділу школи Еліна Липка з душевною українською піснею, то не одному глядачеві на очі набігла волога(див. відео)… Неможливо не відмітити здавалося б незначний та й малопомітний для загалу такий штрих: в цьому скверику, який до речі є можливо найкращою перлиною за красою всього міста, живуть майже ручні голуби й вони не боялися шуму музик та людей, а літали понад ними й ніби віщували щось; те «щось», як всім відомо, є не чим іншим, як мир, адже ці птахи, це птахи миру на всій планеті Земля.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Більше фото можна переглянути ТУТ.

Віктор Аверкієв, фото та відео автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews