На Рівненщині розслідують 5 кримінальних проваджень щодо злочинів проти журналістів

01.06.2021 18:11   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

У Рівненській обласній прокуратурі пройшло засідання міжвідомчої робочої групи щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

До неї входять як прокурори, так і представники ГУ НП в Рівненській області, третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Рівному) ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому та Управління СБ України в Рівненській області. Крім того, участь у засіданні групи взяла також Анна Калаур, регіональна представниця Інституту масової інформації.

Керівник обласної прокуратури Андрій Рудницький зазначив, що медіа та професійна журналістика мають важливе значення для повноцінного функціонування демократії, а свобода вираження поглядів та свобода ЗМІ є фундаментальними цінностями, які охороняються міжнародним правом та Європейською конвенцією з прав людини.

Україна, як держава-учасниця Ради Європи, взяла на себе зобов’язання дотримуватися Європейської конвенції з прав людини та виконувати рішення ЄСПЛ. Безпека журналістів гарантується низкою положень Конвенції, зокрема статтею 10, яка забезпечує право на свободу вираження поглядів та інформації, а також іншими положеннями. Практика ЄСПЛ визначає зобов’язання держав-учасниць захищати журналістів.

Крім того, минулого тижня відбулась зустріч представників Офісу Генерального прокурора з громадськими організаціями, що працюють у сфері медіа, та журналістами, в ході якої Офіс Генпрокурора презентував Дорожню карту розвитку сталої співпраці з медіаспільнотою для поліпшення стану розслідувань злочинів проти журналістів.

На Рівненщині наразі триває досудове розслідування у 5 кримінальних провадженнях що стосуються злочинів проти журналістів, з яких 4 – розпочаті у минулих роках (2015, 2016, 2018), у тому числі у 3 з них не встановлені особи, які вчинили злочини. З початку цього року обліковано 2 таких злочини, в одному з них суд вже ухвалив вирок, ще 2 провадження перебувають на розгляді в судах.

«Ми зацікавлені у безпечних умовах життя та роботи для журналістів, оскільки часто їхні матеріали стають підставами для відкриття кримінальних проваджень або представництва інтересів держави в судах. За що, своєю чергою, їм іноді погрожують або ж псують майно – зазначив Андрій Рудницький, – Тому прокуратура завжди відкрита для діалогу та співпраці із засобами масової інформації та безпосередньо журналістами, які є потерпілими від протиправних посягань у зв’язку з виконанням своєї професійної діяльності. Сподіваюсь, що спільними зусиллями ми не лише розробимо, а й втілимо у практичну площину конкретні заходи для покращення стану протидії та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів.».

Пресслужба Рівненської обласної прокуратури


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews