Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

На Рівненщині триває війна за чисте повітря

15.06.2021 11:18   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Хто б міг уявити, що у 21 сторіччі на території Рівненщини розгорнеться справжня війна. Війна за чисте повітря. З одного боку опиняться пересічні жителі, які захищатимуть свої конституційні права, з іншого – хімічний «монстр», що аж ніяк не захоче працювати за чинним українським законодавством і влаштує справжній судовий тероризм громаді. Мова йде про селище Клевань Рівненського району, де розташоване ТОВ «КОЛОР С.І.М.». Внаслідок своєї діяльності підприємство забруднює атмосферне повітря так, що люди не можуть дихати. Від самого початку на боці громадян перебуває народний депутат України Роман Іванісов.

null
Народний депутат України, голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ Роман Іванісов виступає у Верховній Раді на брифінгу, присвяченому діяльності ТОВ «КОЛОР С.І.М.»

Пристрасті довкола цієї проблеми не вщухають вже два роки, тому журналісти газети «Рівне Вечірнє» вирішили поспілкуватися з народним обранцем щодо перспектив у боротьбі за базове право громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

- Пане Романе, що насправді сьогодні відбувається у Клевані?

- Відбувається жахлива ситуація. Підприємство «КОЛОР С.І.М.» з іноземними інвестиціями, яке на початку 2000-х викупило українську землю з метою побудови деревообробного цеху, сьогодні на цій території виробляє лаки, фарби, плівкоутворювачі, забруднення атмосферного повітря від виробництва яких перевищує усі гранично допустимі норми. Обсяги виробництва давно не відповідають заявленим, а відповідно – викидів так само. Протягом останніх 5-6 років жителі Клевані та найближчих сіл почали потерпати від отруйних викидів, тому що весь цей час «КОЛОР С.І.М.» працює з порушенням екологічного законодавства України, і абсолютно не рахується з думкою жителів. Але й цього підприємству стало замало. Нещодавно вони подали документи на розширення виробництва. Згідно з оцінкою впливу на довкілля (ОВД – скор.) підприємством планується збільшити виробничу діяльність з 25 тис.тон /рік до 49 тис.тон/рік! Виробництво плівкоутворювачів, які відносяться до 2-го класу небезпеки, планується довести до проектної потужності 15 тисяч тон/рік, а виробництво фарб - до 5 тис.тон/рік! Ви уявляєте собі ці масштаби?

- Уявити не можу, але поясніть, чим це загрожує жителям?

Пояснюю. Це підприємство працює безпосередньо у населеному пункті, при чому без дотримання санітарно-захисної зони. Тобто на відстані, меншій за 500 метрів до виробництва, знаходяться житлові будинки, де проживають люди! Водночас, валовий викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря від планового виробництва ТОВ «КОЛОР С.І.М.» становитиме понад 718 тонн на рік! Серед забруднюючих речовин особливо небезпечні: КСИЛОЛ (надвисока токсична речовина, яка представляє найбільший ризик для здоров’я) - понад 4 т/рік, СТИРОЛ (високотоксична речовина, канцероген) – понад 5 т/рік, ТОЛУОЛ (епідеміологічні дослідження людей, які знаходяться під постійним впливом цієї речовини, свідчать про значне збільшення раку дихальних шляхів, раку легень, раку сечового міхура, лейкемії) - майже 1,5 т/рік, ВУГЛЕЦЮ ОКСИД (речовина, яка згідно з дослідженнями вчених, є причиною глобальних змін температури атмосфери землі, що призводить до зміни клімату нашої планети) – близько 700 т/рік!

А тепер уявіть, що усе це викидається в атмосферне повітря і цим дихають тисячі людей. Бо не лише Клевань цим дихає, але й найближчі села: Зоря, Оржів, тощо. Більше того, навколо санітарно-захисної зони немає ніяких зелених насаджень, а вони повинні складати мінімум 50 відсотків, тобто 250 метрів.

- Але ж як таке можливо? Підприємство не може працювати без відповідних дозволів на викиди! У іншому випадку, це вже кримінальне правопорушення…

Ось і я завжди запитував, як таке можливо? Адже неодноразово Рівненським лабораторним центром було зафіксовано перевищення гранично допустимих норм викидів в атмосферне повітря в санітарно-захисній зоні підприємства та поза її межами.

Спочатку намагався добитися правди у місцевих: Департаменті екології Рівненської ОДА, Держпродспоживслужби. Але відповідь завжди була одна: всі дозволи вони мають, працюють, сумлінно платять податки, мовляв, що ти до них причепився. Виникає питання: якщо підприємство забруднює повітря до таких масштабів, але має всі необхідні для цього дозволи, тоді яким чином воно отримало ці дозволи?

Паралельно з тим до мене продовжували надходити звернення від виборців, в яких просто крик душі! Одна жінка ледь не втратила дитину, бо була вагітна, а через токсичний сморід не могла навіть відкрити вікно в будинку і не мала свіжого повітря! У підсумку – народила дитинку з хронічними захворюваннями дихальних органів! В іншій родині – у віці 40 років помер чоловік, який ніколи не скаржився на здоров’я, а протягом останнього року захворів на рак. Це страшна біда!

А за постійними скаргами місцевих жителів на їдкий сморід від викидів даного підприємства, який викликає сльозоточивість, запалення очей, головну біль, нудоту, далеко и ходити не потрібно: достатньо лише почитати коментарі на моїй публічній сторінці у Facebook. Пізніше виборці передали мені довідку головного лікаря Клеванської лікарні ім.Михайла Вервеги, де чітко зазначено, що з 2008 року поширеність обструктивних захворювань легенів серед жителів на 1 тис. населення збільшилася у 74 рази!!!

І я почав розбиратися далі, звертатися вже до профільних міністерств і служб. Аж допоки у минулому році Державна екологічна служба Поліського округу не провела на підприємстві «КОЛОР С.І.М.» перевірку. В результаті перевірки було виявлено 30 несанкціонованих джерел викидів забруднюючих речовин, на які відсутні дозволи! Служба зробила припис призупинити виробництво до виправлення ситуації. Але «КОЛОР С.І.М.» хіба шанує українське законодавство? Замість того, щоб виправляти ситуацію, підприємство подає на Державну екологічну інспекцію і жителів Клевані до суду!

- Можливо, підприємство дійсно мало рацію?

- Після того, як під час судового процесу представники обласних Департаменту екології і Держпродспоживслужби завзято стали на захист підприємства, у мене відпали будь-які сумніви. У суді місцева громадська організація «Екологія і світ», яку очолює корінна жителька Клевані Вікторія Чорнобривко, намагалася добитися визнання бездіяльності Рівненського департаменту екологіі та природних ресурсів та Рівненської обласної Держпродспоживслужби протиправною та зобов’язати скасувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин ТОВ «КОЛОР С.І.М.». Але державні службовці, в службові обов’язки яких входить захищати конституційні права громадян України, стали на бік корпоративних інтересів! Це в якій правовій державі таке є? До речі, нещодавно суд ухвалив рішення на користь ГО, але знаючи пристрасть «КОЛОР С.І.М.» до судових процесів, я не виключаю апеляцію і затягування.

- А як на все це реагувала чинна влада області?

Коли громадськість почала активно і публічно виборювати свої права, а також коли після місцевих виборів громаду очолила Галина Кидун і одразу стала на бік жителів, сили об’єдналися. За законні методи поточної роботи підприємства і категорично проти будь-якого збільшення обсягів виробництва почали боротися єдиним фронтом. Тоді «КОЛОР С.І.М.» довелося підключати «важку артилерію» у вигляді чиновників з облдержадміністрації.

Голову Клеванської громади разом з її заступникам почали регулярно викликати «на килим» в ОДА, погрожувати, залякувати. Але масштаб проблеми вже не той, щоб сидіти усім тихо як миші по своїх норках. Люди помирають, хворіють на смертельні хвороби, чим ти їх залякаєш? А тут ще відкрилася одна важлива деталь: король-то голий! Коли у селищній раді почали аналізувати податки, які сплачує підприємство, то виявилося, що це трохи більше 4 тис. грн екологічного податку за 2020 рік! Велика отруйна махіна і 4 тисячі грн податку в бюджет громади! Плюс сумнівна схема з працевлаштування працівників на підприємстві, які сплачують податок лише з мінімальної зарплатні, а на руки отримують мінімум вдвічі більше!

- Але в чому, на Вашу думку, причина бездіяльності, навіть, прихильності обласних чиновників до цього небезпечного підприємства?

- А ось тут починається найцікавіше. Як думаєте, для чого «КОЛОР С.І.М.» так швидко знадобилося розширення виробництва, у позитивному висновку на ОВД для якого вони були до останнього впевнені? Бо 14 травня 2021 року ТОВ «ХІМІЯ ПАРК» (дотичне до «КОЛОР С.І.М.» підприємство, яке працює на одній території і має одного власника) виграло тендер на 200 (!) млн грн з експлуатаційного утримання автомобільних доріг у Дубенському районі Рівненської області. Замовником тендеру є Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА! До чистоти самого тендеру є багато запитань, тут нехай розбираються відповідні органи.

Але тепер вам зрозуміло, чому для чиновників було так важливо, аби «КОЛОР С.І.М.» ніхто не чіпав? Я ні на що не натякаю, але відповідь очевидна. І схема зрозуміла. Не зрозуміло одне: яку совість потрібно мати, щоб заробляти на здоров’ї і житті людей, дітей? Замість того, щоб змусити підприємство виконувати законодавство і працювати без шкоди для жителів Рівненської області, посадовці ОДА влаштували терор тим самим жителям!

null
Роман Іванісов обговорює ситуацію щодо діяльності ТОВ «КОЛОР С.І.М.» з міністром захисту довкілля та природних ресурсів Романом Абрамовським 

- Нещодавно історія з підприємством «КОЛОР С.І.М.» прогриміла на всю Україну. Ви ініціювали депутатський запит до Президента Володимира Зеленського, в якому, серед іншого, наголошували на бездіяльності керівництва ОДА. Розкажіть, як відреагував очільник держави?

- Так, дійсно, у квітні я зареєстрував депутатський запит до Президента України Володимира Зеленського, у якому виклав усі подробиці. І я відверто наголошував навіть не на бездіяльності, а на причетності посадовців ОДА та структурних підрозділів до свавілля, яке чинить сьогодні «КОЛОР С.І.М.». Як Гаранта Конституції я просив очільника держави захистити права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля, доручивши центральним і місцевим органам виконавчої влади діяти в інтересах громадян України – жителів Рівненщини! Дякувати Володимиру Зеленському, він дуже оперативно відреагував, бо до мене одразу стали надходити листи від прем’єр-міністра, дзвінки з Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів, всі почали максимально збирати інформацію і з’ясовувати подробиці. Звісно, що я передав усі документи, що були в моєму розпорядженні. Як раз у цей самий момент в Міністерстві на розгляді знаходився звіт з оцінки впливу на довкілля, який подало «КОЛОР С.І.М.» для отримання дозволу на реконструкцію виробничих цехів з встановленням технологічного обладнання для виготовлення автоемалей, шпаклівок, дорожніх матеріалів, аерозольної упаковки тощо. Одним словом, це те розширення виробництва, про яке я згадував на початку інтерв’ю. Звісно, що підприємство не повідомило про конфлікт з громадськістю, про всі ті суперечливі моменти.

У міністерстві почали активно спілкуватися з Клеванською селищною радою, жителями населеного пункту. Дякувати професійному підходу міністра Романа Абрамовського, його заступника Руслана Шахматенка, інших спеціалістів, які дослухалися до всіх зауважень, проаналізували, розібралися, і на сьогоднішній день поки що небезпека у вигляді розширення діяльності підприємства відступила. Є висновок міністерства, де чітко зазначено, за яких умов «КОЛОР С.І.М.» у подальшому зможе претендувати на розширення виробництва. 

null
Роман Іанісов під час візиту до Клеваня обговорює ситуацію щодо діяльності "КОЛОР С.І.М." з головою громади Галиною Кидун, заступницею Іриною Тимощук, головним лікарем Клеваньської лікарні імені Михайла Вервеги Ігорем Гудимою та головою ГО "Екологія і світ" Вікторією Чорнобривко 

- Тобто ситуація нормалізувалася, небезпеки для людей немає? 

- Небезпека зберігається, адже навіть у тих масштабах, у яких зараз працює підприємство, воно небезпечне для людей. І висновок Державної екоінспекції щодо несанкціонованих джерел викидів – тому підтвердження. Підприємству потрібно працювати над якістю фільтрів, модернізацією виробництва. Але замість цього, «КОЛОР С.І.М.» продовжує свій тиск на людей через судові позови, продовжує ставити власні інтереси вище за інтереси України.

Доходить вже до абсурду! Після того, як я привернув увагу Президента до «КОЛОР С.І.М.», свою діяльність підприємство почало вести приховано. Працівникам відмінили електронні перепустки, наказали брати з собою обіди, бо на перерву нікого не випускають за межі виробництва, машини співробітників ховають на території, а цеха опечатують: таким чином підприємство робить вигляд, що вони на ковідному карантині, і діяльності немає. Натомість, сморід від отруйної діяльності не приховаєш. За твердженням жителів Клевані, викиди не припинилися.

До речі, одразу після мого депутатського запиту інспектори Державної екоінспекції Поліського округу приїхали на підприємство з перевіркою. Але їх не пустили на територію, прикриваючись карантином!

- Ну з ОДА все зрозуміло, але ж є ще обласна рада, депутати, постійні комісії, як вони ставляться до цього всього?

- Дуже по-різному і цікаво. Вже після надання питанню огласки, коли воно прогриміло з трибуни Верховної Ради, звісно, зарухалися і обласні депутати. Плюс до того голова ГО «Екологія і світ» Вікторія Чорнобривко вже мала в розпорядженні рішення суду, де сказано дослівно «…визнати дії Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області щодо розгляду заяви ГО «Екологія і світ» N3 від 11.03.2020 протиправними та зобов'язати повторно розглянути зазначені у даній заяві факти порушення вимог чинного законодавства, з урахуванням правової оцінки суду, наданої у рішенні».

Відповідно, подала до обласної ради звернення щодо звільнення керівництва обласних департаменту екології та ГУ Держпродспоживслужби. Адже якщо вони весь час захищають інтереси «КОЛОР С.І.М.», а не жителів Клевані, якщо ними були видані дозволи, які не мають права на життя, значить ці люди не компетентні обіймати ці посади.

Близько двох тижнів тому відбулося засідання постійної комісії Рівненської обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села під головуванням депутата Віктора Щербачука. На зустріч запросили і Вікторію Чорнобривко. Певно, для проформи.

Бо ніхто не дослухався до сказаних нею важливих речей і запропонованого вирішення проблеми. Водночас, голова комісії Щербачук став на захист голови департамента екології пана Захарчука, який у свою чергу, назвав порушення чинного законодавства підприємством - брєдом. Натомість, члени комісії проголосували за звернення до народних депутатів щодо екологічної ситуації у Клеванській громаді. Серйозно? Це після того, як ми з жителями подолали цей шлях, дійшли аж до президента України, і він взяв під свій контроль питання діяльності «КОЛОР С.І.М.»?

Тому, як бачите, обласні депутати не поспішають вирішувати проблеми виборців. Але справедливості заради відзначу, що в постійній комісії з питань екології інше бачення цієї проблеми. Бо голова комісії Юрій Кузнюк виніс на розгляд на своєму засіданні кадрові питання. Утім, голосів не вистачило, і питання знову зависло у повітрі.

- Але ж має бути якийсь цивілізований вихід з ситуації, як у нас кажуть, щоб і «вовки ситі, і вівці цілі»?

- Ще на початку своєї депутатської каденції у 2019 році, коли я дізнався про проблему клеванців, і почав звертатися як народний депутат до відповідних органів, щоб з’ясувати ситуацію, керівництво «КОЛОР С.І.М.» почало підсилати до мене гонців з непристойними пропозиціями. Тоді мені стало зрозуміло, яким чином підприємство вирішує усі свої проблеми. Але я запропонував наступне: мені грошей ніяких не потрібно, а якщо хтось з дозвільних органів вимагатиме від вас хабарі, я стану вашим захисником, покінчу з корупцією, натомість, усі гроші замість «регулярних платежів» пустіть на модернізацію виробництва, встановіть потужні фільтри і працюйте собі, не порушуючи закон і права людей.
Проте, керівникам підприємства моя пропозиція виявилася нецікавою. Пізніше ще не раз люди ходитимуть до керівництва «КОЛОР С.І.М.», проситимуть припинити їх труїти, але не будуть почуті. Пригадую, як у минулому році урвався терпець у тодішнього голови Рівненської районної ради Миколи Сальчука, разом з жителями Клевані він пішов на підприємство, і почав дорікати головному інвестору – громадянину Сербії, що той не поважає українців і українське законодавство, що люди хворіють і навіть помирають через його зловживання. На що інвестор йому закинув щось на кшталт «моя земля, я її купив, тому що хочу тут, то і роблю, на все інше мені начхати». Тому вирішити ситуацію у цивілізований спосіб навряд чи вийде з такими підходами інвестора до ведення бізнесу.

Та що далеко ходити? Після мого депутатського запиту до Президента і брифінгу у парламенті директорка ТОВ «КОЛОР С.І.М.» Зоя Іващук замість того, щоб робити висновки і займатися вдосконаленням виробництва, написала кляузу до регламентного комітету Верховної Ради.

- Цікаво, а за що?

- Мовляв, я здійснюю на підприємство «незаконний та протиправний тиск»! Це відколи вимога дотримуватися чинного законодавства і не труїти людей, виконання депутатських повноважень із захисту конституційних прав виборців стали вважатися тиском?!?

- Тож які Ваші прогнози? Як скоро Клеванська громада зможе нарешті дихати на повні груди чистим повітрям?

- Щось прогнозувати – справа невдячна. Але точно можу сказати, що навіть якщо я залишуся єдиним у всій країні, хто намагатиметься захищати клеванців від хімічного смороду, хвороб і передчасних смертей, я не припиню це робити! При чому, помітьте, роблю це виключно у законний спосіб! І якщо не вдасться знайти правди у рідній країні, значить виборюватимемо її у Європейському суді з прав людини. Хоча, сподіваюсь, що до цього не дійде.

Джерело: газета "Рівне Вечірнє"

 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews